Wilders gedagvaard voor discriminatie

Kruimelpad

Inhoud pagina: Wilders gedagvaard voor discriminatie

12 september 2009 - Arrondissementsparket Amsterdam

De officier van justitie zal Geert Wilders dagvaarden voor beledigen van een groep mensen en het aanzetten tot discriminatie en haat. Op 20 januari 2010 houdt de rechtbank Amsterdam hierover een regiezitting.

Het hof in Amsterdam heeft op 21 januari 2009 het Openbaar Ministerie (OM) bevolen Wilders te vervolgen voor het beledigen van een groep mensen en het aanzetten tot discriminatie en haat (artikel 137c en 137d Wetboek van Strafrecht). Wilders had in diverse media uitspraken gedaan over moslims en de islam. Tegen deze uitspraken werd door personen en organisaties aangifte gedaan.

Het OM oordeelde in juni 2008 dat de uitspraken van Wilders niet strafbaar waren en seponeerde de zaak. Aangevers hebben tegen deze beslissing met succes een zogenaamde klachtprocedure (artikel 12 Wetboek van Strafvordering) aangespannen bij het hof in Amsterdam en vervolging afgedwongen.

Het OM heeft de zaak de afgelopen maanden kritisch tegen het licht gehouden en daarbij de beschikking van het hof in aanmerking genomen om tot een zorgvuldig afgewogen oordeel te komen.

Op de regiezitting wordt na voordracht van de zaak, de stand van zaken besproken. Het OM en de verdediging zullen hun nadere onderzoekswensen naar voren te brengen.

De zaak zal later inhoudelijk worden behandeld, waarbij het OM in het requisitoir zijn standpunt uiteen zal zetten en de eis zal formuleren. Een datum is nog niet gepland.

Even geduld aub.
Naar boven

Zoeken