Discriminatie

Kruimelpad

Inhoud pagina: Discriminatie

Integratie van minderheden gebeurt niet als zij worden gediscrimineerd. Discriminatie wordt daarom actief bestreden. Ook als minderheden zich zélf schuldig maken aan discriminatie. Artikel 1 van de grondwet geldt voor iedereen.

Op alle arrondissemenstparketten van het OM is een regiodiscriminatieofficier aangesteld. Deze officier beoordeelt alle discriminatiezaken en doet zelf complexe zaken af. Ook de politie is bezig met het aanstellen en opleiden van discriminatiedeskundigen. De strafrechtelijke aanpak van discriminatie vindt op alle parketten plaats volgens de herziene Aanwijzing discriminatie.

13 augustus 2014 - Arrondissementsparket Oost-Nederland

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft een werkstraf geëist tegen een 29-jarige man uit Arnhem voor discriminatie vanwege ras.

20 juni 2014 - Arrondissementsparket Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft de eigenaar van een galerie in Amsterdam gedagvaard voor het verkopen en het in voorraad hebben van Hitlers boek 'Mein Kampf'. Op 26 augustus houdt de rechtbank in Amsterdam een regiezitting.  

12 maart 2014 - Arrondissementsparket Midden-Nederland

De officier van justitie is in hoger beroep gegaan tegen een vonnis van de rechtbank Midden-Nederland, waarin twee minderjarige jongens zijn veroordeeld tot een werkstraf voor homogerelateerd geweld.

1 augustus 2012 - Arrondissementsparket Amsterdam

 Op 26 juli is in Dordrecht een 29-jarige man aangehouden wegens o.a. het bedreigen van de Gay Pride in Amsterdam en discriminatie van homo's op Twitter.

19 januari 2012 - Arrondissementsparket Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam heeft een 52-jarige man uit Amsterdam veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur en een gevangenisstraf van 2 weken voorwaardelijk.  Het OM had een werkstraf van 120 uur geëist waarvan 40 voorwaardelijk en is tevreden met de uitspraak.

4 januari 2012 - Arrondissementsparket Amsterdam

Een 52-jarige man uit Amsterdam moet donderdag 5 januari 2011 voor de rechter verschijnen. Hij zou zich discriminerend hebben uitgelaten over Joden en daar een gewoonte van hebben gemaakt.

29 juli 2011 - Arrondissementsparket Amsterdam

Een 30-jarige man uit Polen die op 11 juli 2011 twee mannen mishandelde vanwege hun homoseksualiteit, is door de politierechter tot een celstraf van 2 maanden veroordeeld. De officier van justitie had vijf maanden geëist en gaat in hoger beroep.

12 april 2011 - Arrondissementsparket Assen

Het Openbaar Ministerie Assen stelt geen strafvervolging in tegen de voormalig districtschef van de politie Zuid-west Drenthe.

2 november 2010 - Arrondissementsparket Amsterdam

Op 22 november 2010 zal het Openbaar Ministerie (OM) een aantal discriminatiezaken gezamenlijk laten behandelen tijdens een themazitting in de rechtbank Amsterdam.

28 oktober 2010 - Arrondissementsparket Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam seponeert de aangifte tegen premier Rutte wegens discriminatie. Volgens het OM is er geen sprake van strafbare discriminatie en is de premier onschendbaar voor uitspraken in de Tweede Kamer.

Naar boven

Zoeken