Tipgeld en andere beloningen

Kruimelpad

Inhoud pagina: Tipgeld en andere beloningen


In sommige gevallen doen mensen pas hun mond open als ze er geld voor krijgen. Tipgeld. Dat is vaak het geval bij mensen die zelf ook in het criminele milieu verkeren. Als iemand een tip geeft die leidt tot het oplossen van een ernstig strafbaar feit dan kan hij soms rekenen op een financiële beloning.

Vaker dan men denkt helpen burgers bij het oplossen van (ernstige) strafbare feiten. Als er een overval of een moord wordt gepleegd, dan worden de daders vrijwel altijd door getuigen gezien of gehoord. Deze getuigen melden zich bij de politie of de politie komt zelf langs en dan vertellen ze hun verhaal. Ze geven een signalement, een kenteken of de beschrijving van een auto.

In sommige gevallen doen getuigen niet uit zichzelf hun verhaal. Dan hebben ze redenen om niets te zeggen. In sommige gevallen doen mensen pas hun mond open als ze er geld voor krijgen. Tipgeld. Dat is vaak het geval bij mensen die zelf ook in het criminele milieu verkeren. Als iemand een tip geeft die leidt tot het oplossen van een ernstig strafbaar feit dan kan hij soms rekenen op een financiële beloning. Hierbij wordt het principe van 'no cure, no pay' gevolgd. Dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld aanhoudingen moeten worden verricht voordat er wordt betaald of dat de tip zeer waardevol is voor een belangrijk onderzoek. De criteria voor het uitkeren van de beloning worden uitvoerig beschreven.

'Beloning'

In sommige gevallen looft Justitie zelf een beloning uit. Dat gebeurt bij ernstige strafbare feiten die de samenleving schokken. Bij moord en doodslag, brute overvallen en ontvoeringen bij voorbeeld. Dan worden er in of bij politiebureaus en gerechtsgebouwen posters opgehangen met het woord 'beloning' erboven en een bedrag eronder. Het gaat dan meestal om enkele tienduizenden euro's voor degene die de 'gouden tip' geeft. Deze zogeheten raambiljetten zijn elders op deze site terug te vinden.

Er is nog een aantal situaties waarin Justitie geld beschikbaar stelt om de opsporing en vervolging van ernstige strafbare feiten mogelijk te maken of te vergemakkelijken. Aan het uitloven en uitbetalen van deze beloningen en tipgelden worden strenge regels gesteld. Die zijn vastgelegd in de Regeling Bijzondere Opsporingsgelden van de minister van Justitie. Daar staat uitvoerig uitgelegd in welke situatie het OM geld mag uitloven en mag uitbetalen. Achteraf wordt bijvoorbeeld goed bekeken of degene die met de 'gouden tip' kwam niet zelf een verdachte is in die zaak.

Even geduld aub.
Naar boven
Verklaar Jargon
Jargon Verklaard
Geen vakjargon termen gevonden

Zoeken