Burgerforum

Kruimelpad

Inhoud pagina: Burgerforum

Het OM zoekt regelmatig burgers met een mening

Het Openbaar Ministerie (OM) is regelmatig op zoek naar mensen die mee willen denken over allerlei onderwerpen die te maken hebben met het werk van het OM. Zo worden er ieder jaar burgerpanels georganiseerd op verschillende plekken in het land, met als onderwerp de hoogte van straffen voor allerlei vormen van criminaliteit. Ook staan er op deze site regelmatig enquêtes over strafhoogtes, maar ook over de mogelijkheid om digitaal in beroep te gaan tegen een verkeersboete.

Eerder droeg de mening van burgers er al aan bij dat het OM zwaardere straffen ging eisen voor agressie in het verkeer, bedreigingen, oplichting, diefstal en beroving op straat.

Het doel van het burgerforum
Het OM brengt dagelijks verdachten van een misdrijf voor de rechter en formuleert daarvoor een strafeis. Maar wat vindt de samenleving eigenlijk van de hoogte van deze strafeisen? Vindt u de strafeisen te mild, te hoog of moet er op andere wijze bestraft worden?

Het OM nodigt u uit voor het burgerforum om onder leiding van een officier van justitie te discussiëren over wat een passende strafeis is in een aantal fictieve zaken. Hierbij is onder meer een officier van justitie aanwezig.

Nieuwsberichten

Naar boven

Zoeken