Mensenhandel/ pooierboys

Kruimelpad

Inhoud pagina: Mensenhandel/ pooierboys

Mensenhandel is vaak een moderne vorm van slavernij. Daarom is in het recente verleden al veel geïnvesteerd in de aanpak van deze vorm van criminaliteit, waardoor tal van bendes zijn ontmanteld.

Gezien het feit dat het fenomeen blijft voortbestaan is dat echter nog niet genoeg. Het is zaak om de komende jaren vooral een aanpak te ontwikkelen dat het verschijnsel mensenhandel effectief terugdringt. Daartoe zal in veel sterkere mate gezocht gaan worden naar samenwerking met het bestuur om te zorgen dat door een mix van bestuurlijke preventie en strafrechtelijke repressie de ruimte voor de mensenhandelbranche wordt weggenomen.

Ieder jaar worden in Nederland enkele duizenden vrouwen, mannen en zelfs kinderen op allerlei manieren uitgebuit. Onder valse voorwendselen accepteren zij een baan. Vervolgens werken zij onder bedreiging van lichamelijk en geestelijk geweld. Ook de arbeidsomstandigheden zijn vaak erbarmelijk. Ze worden veelal tewerkgesteld in de prostitutie maar ook in sectoren als de land- en tuinbouw, horeca, bouw en in de huishouding. Slachtoffers worden vaak opgezadeld met hoge schulden, soms zelfs verkocht.

5 september 2014 - Functioneel Parket

Het Functioneel Parket heeft vandaag in de rechtbank in Breda drie jaar gevangenisstraf geëist tegen een 37-jarige Hongaar. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt hem uitbuiting van twee mannen van 45 en 52 jaar. Zij werden volgens het OM door verdachte gedwongen te werken, moesten hun inkomsten aan hem afstaan, werden bedreigd, geslagen en leefden onder erbarmelijke omstandigheden op camping Fort Oranje bij Breda. 

13 mei 2014 - Openbaar Ministerie

Uit het rapport ‘Mensenhandel in en uit beeld II' van de Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen blijkt dat de aanpak van mensenhandel goede resultaten oplevert. Het rapport biedt daarnaast concrete aanknopingspunten om de aanpak van mensenhandel nog verder te versterken. 

7 april 2014 - Openbaar Ministerie

In Opportuun 2, 2014 wordt uitgebreid ingegaan op mensenhandel. Officier Van der Kallen zegt over het strafrechtelijk onderzoek. ‘De meeste meisjes waren niet ouder dan twintig.

17 maart 2014 - Arrondissementsparket Oost-Nederland

De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Arnhem een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 jaar geëist, met aftrek van voorarrest, tegen een 35-jarige man uit Nijmegen die terechtstaat voor mensenhandel en bijstandsfraude. Hij zou twee kwetsbare vrouwen, in de periode 2006 tot en met 2013, uitgebuit en tot prostitutie gedwongen hebben.

21 februari 2014 - Functioneel Parket

De rechter-commissaris van de Rechtbank in Breda heeft vandaag twee mannen van 36 en 44 jaar oud uit de gemeente Zundert in bewaring gesteld voor 14 dagen. Zij worden verdacht van mensenhandel. De Directie Opsporing van de Inspectie SZW hield de mannen afgelopen woensdag aan.

31 januari 2014 - Arrondissementsparket Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam heeft twee mannen veroordeeld to celstraffen van resp. tien en zes jaar. De twee zijn volgens de rechtbank schuldig een mensenhandel en witwassen. Het OM eiste straffen van twaalf en zes jaar. 

20 januari 2014 - Arrondissementsparket Oost-Nederland

De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van ..  geëist tegen een 26-jarige man die terecht staat voor mensenhandel. Hij zou twee kwetsbare vrouwen tot prostitutie gedwongen te hebben.

24 december 2013 - Arrondissementsparket Noord-Nederland

Op woensdag 18 december is door het Team Executie Strafvonnissen (TES) te Zwolle een 41-jarige veroordeelde man aangehouden in Zwolle.

10 december 2013 - Arrondissementsparket Oost-Nederland

De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Almelo  gevangenisstraffen van zeven tot negen jaar geëist tegen vier verdachten van mensenhandel. Drie mannen en een vrouw worden ervan verdacht vier Roemeense vrouwen naar Nederland te hebben gehaald om hier gedwongen in de prostitutie te werken.

3 december 2013 - Arrondissementsparket Amsterdam

Een 51-jarige man is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van 32 maanden. Zijn 45-jarig broer is een straf van 21 maanden opgelegd. De rechtbank acht bewezen dat beide broers onder meer hun minderjarige neefje hebben uitgebuit. De officier van justitie die resp. 33 en 22 maanden heeft geeist tegen de broers is tevreden over de uitspraak. 

Naar boven

Zoeken