Advocate aangehouden wegens hulp aan criminele organisatie

De politie heeft donderdag een 49-jarige advocate uit Hollands Kroon aangehouden, die vermoedelijk een criminele organisatie behulpzaam is geweest. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij het illegaal aanbieden van kansspelen op internet, witwassen, valsheid in geschrift en oplichting.

Aan het hoofd van de online gokbedrijven staan twee broers en een medeverdachte uit Best, Terneuzen en Geldrop. De berekening van het crimineel verkregen vermogen uit de goksites loopt op tot een omzet van meer dan 100 miljoen euro sinds 2006.

De verdachten zijn bijgestaan door fiscalisten en juristen, die vermoedelijk hebben geadviseerd en meegewerkt aan het voeren van een schijnadministratie, het opzetten van constructies om het werkelijk eigendom van vermogen te verhullen en het afwentelen van mogelijke strafrechtelijke aansprakelijkheid.

In het onderzoek zijn verdenkingen gerezen tegen de advocate uit Noord-Holland. Zij adviseerde vermoedelijk de verdachten en was hen behulpzaam bij het aanbieden van kansspelen op de Nederlandse markt. Kansspelen via internet, die gericht zijn op Nederland, zijn verboden.

Om zichzelf buiten beeld te houden en het te doen voorkomen alsof de online kansspelen werden aangeboden door een buitenlandse onderneming zouden de verdachten gebruik hebben gemaakt van een internationale bedrijvenstructuur.

Beslag

In het onderzoek is een jaar geleden beslag gelegd op tientallen woningen en bedrijfspanden in Nederland, Belgiƫ, Spanje en Duitsland. Van de drie hoofdverdachten zitten de oudste van de twee broers en de medeverdachte in voorlopige hechtenis.

Vorige maand is een 38-jarige man uit Amsterdam aangehouden, die vermoedelijk de illegale goksites heeft voortgezet. Ook hij zit sinds zijn aanhouding in voorlopige hechtenis.

De woning en het kantooradres van de advocate zijn onder leiding van de rechter-commissaris doorzocht. Er is beslag gelegd op administratie. Het kantoor waar de vrouw werkt speelt verder geen rol in het strafrechtelijk onderzoek.

De vrouw is vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Bosch.