Wereldwijd illegale online marktplaatsen neergehaald

In een wereldwijde operatie van politie- en justitiediensten tegen illegale marktplaatsen op internet zijn gisteren en vandaag honderden criminele websites offline gehaald. Bezoekers van sites op het  verborgen, zogenoemde deepweb krijgen inmiddels een waarschuwing te zien van justitie en politie dat de websites in beslag zijn genomen.

De internationaal gecoördineerde operatie onder de codenaam Onymous is woensdag in gang gezet met de aanhouding in San Francisco van Blake B., op internet ook wel bekend als Defcon, hoofdverdachte achter de illegale online marktplaats Silk Road 2.0. Deze website, een criminele onderneming, was net als een reeks andere illegale marktplaatsen alleen te bezoeken via de webbrowser TOR, waarmee anoniem op internet kan worden gesurft. Tijdens het onderzoek bleek dat de internetserver van Silk Road 2.0 enige tijd in Nederland heeft gestaan.

Onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) zijn ook in Nederland door de politie computerservers in beslag genomen. Er worden op de criminele marktplaatsen wereldwijd illegale goederen en diensten aangeboden, waaronder (hard)drugs, gegevens van gestolen creditcards, gereedschap om computers te hacken, vals geld, valse identiteitsbewijzen, vuurwapens, explosieven en liquidaties op bestelling.

Verborgen plaatsen

De zwarte marktplaatsen accepteren betalingen voor illegale goederen in bitcoins, dat is bijna net zo anoniem als betalingen met contant geld. De websites verbergen zich achter TOR, een deel van het internet dat is ontworpen om het vrijwel onmogelijk te maken verborgen plaatsen en hun bezoekers te achterhalen.

Cybercrime officier van justitie Lodewijk van Zwieten: “Het houdt hier niet op. Achter deze marktplaatsen zitten mensen die miljoenen euro’s verdienen. Zij zijn in een volgende fase aan de beurt.”

De wereldwijde operatie is mogelijk gemaakt door de ondersteuning van Eurojust en Europol. Op verzoek van de Amerikaanse justitie nam het Landelijk Parket deze zomer met Eurojust en Europol de coördinatie in Europa op zich. Behalve in de Verenigde Staten zijn ook in Ierland, het Verenigd koninkrijk en Duitsland in totaal 17 aanhoudingen verricht. Inmiddels zijn ook meer aanhoudingsbevelen uitgebracht. Daarnaast is beslag gelegd op bitcoins ter waarde van meer dan een miljoen dollar en 180.00 euro contant geld.

Niemand onaantastbaar

Het grote doel van de internationale operatie is de verkoop, distributie en promotie van illegale goederen en diensten te stoppen. Officier van justitie Lodewijk van Zwieten: “Wij laten zien dat ook op het verborgen internet niemand onzichtbaar of onaantastbaar is. Dit onderzoek loopt parallel met een project ITOM waarin de Europese lidstaten op zoek zijn naar de beste manieren om illegale handel op online marktplaatsen te bestrijden.”

Zie ook:

FBI: Operator of Silk Road 2.0 Website Charged in Manhattan Federal Court

Europol: Global action against dark markets on TOR network

Eurojust: Key figures at a glance