Functioneel Parket eist 18 maanden celstraf voor het dumpen van drugsafval

Vandaag stonden twee verdachten op zitting in de rechtbank van Den Bosch voor het dumpen van circa 1500 liter drugsafval in de omgeving van Valkenswaard. Verdachten wordt overtreding van de Wet milieubeheer en overtreding van de Wet bodembescherming verweten.

In het voorjaar van 2013 sloegen de verdachten in hun vrachtauto op de vlucht voor de politie die tijdens een nachtelijke surveillance de vrachtauto uit een bospad zag komen in de omgeving van Valkenswaard. De verdachten reden tijdens de vlucht België in. Toen de auto Nederland weer in reed hield de politie de verdachten aan. In de auto werden meerdere blauwe vaten en andere, aan drugsproductie gerelateerde, goederen aangetroffen en er werd een sterke amfetaminelucht geroken. In de buurt van het bospad waar de vrachtauto uit kwam werden twee blauwe plastic vaten aangetroffen. Gedurende het strafrechtelijk onderzoek dat volgde, onder leiding van het Functioneel Parket, werd duidelijk dat het ging om afvalstoffen en productiematerialen die zijn gebruikt bij de productie van synthetische drugs.

Het aantal dumpingen is in 2014 naar recordhoogte gestegen, naar ongeveer 192 dumpingen, blijkt uit cijfers van de provincie Noord-Brabant. In 2013 waren er 150 gevallen, in het jaar daarvoor de helft. Volgens de officier van justitie lopen de kosten voor het opruimen in de miljoenen. ‘Per dumping zijn de grondeigenaren, meestal Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, de provincie of gemeenten, gemiddeld een bedrag van 20.000 euro kwijt. Alle opruimacties van het afgelopen jaar bij elkaar opgeteld betekent dat een kostenpost van een kleine vier miljoen euro.’

De officier van justitie stelt dat er concrete aanwijzingen zijn dat afval van synthetische drugs rechtstreeks op het riool wordt geloosd, op het oppervlaktewater, in het grondwater of dat het wordt gemengd met regulier afval. ‘Daarmee zijn de dumpingen van drugsafval verworden tot een groot maatschappelijk en veiligheidsprobleem. De grootte van de dumpingen loopt uiteen van enkele jerrycans (tientallen liters) tot meerdere 1000 liters. Het dumpen van deze troep levert aanzienlijke risico’s op voor de natuur en voor de volksgezondheid dat mag duidelijk zijn’, aldus de officier.

‘Beide verdachten hebben een essentiële rol gespeeld in de logistiek van de productie van en handel in synthetische drugs en daarmee wellicht veel geld verdiend. Ze zijn er een onmisbaar onderdeel van net als de laborant, de inkoper en de dealer. Willens en wetens creëren zij risico’s voor mens en milieu en zadelen zij anderen met enorme kosten op, om daar zelf beter van te worden.’ aldus de officier. ‘Het gaat hier om maar liefst 1500 liter. Dit wijst op een grootschalige productie. Omgezet komt dit op een productie van tussen de 125 en 160 kg amfetamine. Geen kleine jongens dus.’ Een strafmaat van 18 maanden onvoorwaardelijke celstraf vindt zij dan ook op zijn plaats.

Politie, OM en bestuur slaan de handen ineen om dit probleem aan te pakken, daarvoor dienen zij beter zicht te krijgen. Toezichthouders spelen hierin een grote rol, zij kunnen toezien op bedrijven, vergunningen, controles uitvoeren en direct de politie inschakelen bij het aantreffen van een lab.

Op vrijdag 30 januari 2015 staan twee verdachten op zitting in de rechtbank Gelderland, locatie Zutphen, voor het dumpen van drugsafval in de omgeving van Roden, provincie Drenthe.