OM eist tot 5 jaar tegen drie Hagenaars na schietpartij in Haagse growshop

Een 36-jarige Hagenaar hoorde vrijdag 30 januari een gevangenisstraf van vijf jaar tegen zich eisen wegens het afpersen en neerschieten van de toen 38-jarige eigenaar van een growshop aan de Jupiterkade in Den Haag. Het slachtoffer raakte zwaar gewond aan zijn been. Twee andere verdachten (33 en 44 jaar uit Den Haag) moesten eveneens voor de rechter verschijnen op verdenking van betrokkenheid bij de afpersing en het schietincident.

De 33-jarige Hagenaar, destijds president van Satudarah, wordt er verder ook van verdacht dat hij een mede-eigenaar van de growshop met geweld heeft beroofd van diens horloge en ring. De officier van justitie eiste tegen hem vier jaar gevangenisstraf. De 44-jarige verdachte hoorde een gevangenisstraf van zes maanden tegen zich eisen.

Op 13 februari 2014 ontstaat in een growshop aan de Jupiterkade in Den Haag ruzie. De drie verdachten komen gewapend de growshop binnen en persen het slachtoffer af. Ze willen geld zien. De eigenaar van de growshop zegt dat hij dit niet heeft, waarop hij door de 36-jarige Hagenaar wordt geschopt, geslagen en zijn keel wordt dichtgeknepen. Uiteindelijk schiet deze verdachte hem in zijn been. Wanneer gewaarschuwde agenten bij de growshop aankomen, treffen zij voor de deur naast zijn motor de 33-jarige Hagenaar aan. Hij heeft een bloedvlek op zijn hand, en wordt aangehouden. De andere twee verdachten zijn er dan in een auto vandoor gegaan.

Getuigen melden de politie dat zij een auto zagen wegrijden en dat de bijrijder op de nabijgelegen brug stopte om een tas in het water te gooien. Duikers van de politie treffen in het water een tas aan met een vuurwapen. De auto blijkt op naam te staan van de moeder van de 36-jarige Hagenaar. Hij wordt op 8 maart 2014 aangehouden. De derde verdachte blijkt te zijn ondergedoken op een camping in Rijsbergen en wordt daar op 29 juli 2014 aangehouden.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.