Doorzoekingen in onderzoek naar malafide uitzendbureau

Op dinsdag 3 februari 2015 heeft de FIOD, onder leiding van het Functioneel Parket, een 5- tal doorzoekingen verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude bij een uitzendbureau. De doorzoekingen vonden plaatst in twee woningen en drie bedrijfspanden in Maassluis, Rosmalen en Elshout. Er is administratie in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De verdenking is fraude met loonbelasting en omzetbelasting. Het geschatte nadeel betreft meer dan een miljoen euro. De Belastingdienst vordert het teveel uitbetaalde bedrag terug bij het uitzendbureau.

Aanpak malafide uitzendbureaus

Het OM, de Belastingdienst en ISZW houden zich bezig met de aanpak van malafide uitzendbureaus.

Malafide uitzendbureaus kenmerken zich door moedwillige en systematische overtreding van wet- en regelgeving, waaronder die voor arbeid. Ook overtreding van fiscale wet- en regelgeving is aan de orde. Het doel van deze malafide uitleners is winst. Inlenende bedrijven kunnen door de inzet van malafide uitzenders goedkoper produceren en zij concurreren zo op oneerlijke wijze. Deze praktijken brengen de samenleving financiële schade toe, leiden tot uitbuiting van afhankelijke werknemers en beperken de kansen van Nederlandse werkzoekenden op een baan.

Kortom, fraude door malafide uitzendbureaus leidt tot oneerlijke concurrentie, financiële schade aan de economie en uitbuiting van afhankelijke werknemers.