FIOD doet onderzoek naar bedrijf dat ‘bulletproof’ internetdiensten aanbiedt

De FIOD heeft dinsdag drie verdachten aangehouden en in totaal zeven panden doorzocht in een onderzoek naar belastingfraude door een bedrijf dat serverruimte biedt om anonieme internetdiensten voor haar klanten te faciliteren. Het bedrijf wordt genoemd als een zogenoemde ‘bulletproof hoster’. Het vermoeden is dat het bedrijf jarenlang opzettelijk voor tonnen te weinig belasting heeft afgedragen. Twee verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

 

De webhoster biedt klanten de mogelijkheid volledig anoniem gebruik te maken van serverruimte. Veel klanten betalen met bitcoins en die inkomsten zouden via verhullende constructies weggesluisd worden. Het bedrijf geeft vermoedelijk niet alle betalingen op aan de belastingdienst. Hierdoor wordt er te weinig omzet- en vennootschapsbelasting afgedragen, zo is de verdenking. Er wordt nog onderzocht om hoeveel geld dit exact gaat, maar het gaat vermoedelijk om tonnen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

10 verdachten

Er zijn in totaal drie natuurlijke personen en zeven ondernemingen als verdachte aangemerkt. Het gaat naast bedrijven in Nederland ook om twee ‘limiteds’ en een ‘incorporated’ op de Seychellen. De drie aangehouden mannen zijn met hun ondernemingen betrokken bij de webhoster. Twee mannen worden vandaag voorgeleid. Een derde is na verhoor heengezonden. Hij blijft verdachte.

Beslag op waardevolle goederen

De FIOD doorzocht de drie woningen van de verdachten. Ook werden drie bedrijfspanden in Amsterdam en omgeving doorzocht. Er is (digitale) administratie meegenomen. Daarnaast is beslag gelegd op twee tasers, 70.000 euro contant geld, tonnen aan cryptovaluta en vijf voertuigen, omdat misdaad niet mag lonen.