Inhoudsopgave

Forensisch onderzoek naar brokstukken in
Gilze-Rijen

 

 

Elf containers, helemaal volgestouwd met restanten van de gecrashte MH17. Dat is de spreekwoordelijke hooiberg, die de forensische onderzoekers op vliegbasis Gilze-Rijen

helemaal doorzoeken. Daarnaast zijn er zware vliegtuigonderdelen, soms wel van 6000 kilo. Alles gaat minstens vijf keer door hun handen om cruciale bewijsstukken te vinden. In de militaire hangar wordt monnikenwerk verricht, maar ook gewerkt met kraanwagens en heftrucks.

LEES VERDER

Field Office in Kiev

 

 

Een ongelooflijke berg onderzoeksmateriaal, verschillende rechtssystemen en aanvankelijk ook onbekendheid met elkaar. De Australische en Nederlandse leiders van het Field Office in Kiev wisten onderling en met Oekraïne toch een goede verstandhouding op te bouwen. Samen doen ze er alles aan om het onderzoek naar de

MH17-crash optimaal uit te voeren.

LEES VERDER

juni 2016

Grondmonsters verzamelen in betwist gebied

 

 

Hoe doe je strafrechtelijk onderzoek in een betwiste grensregio, waar vrijwel dagelijks vuurgevechten plaatsvinden? Onderzoeksleider Daan Noort van de Koninklijke Marechaussee vertelt over de missie naar Oost-Oekraïne, waar onder meer grondmonsters verzameld werden op de vermeende lanceerlocaties. Het lukte de missie uiteindelijk om toegang te krijgen tot de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk, maar de regio Luhansk bleef gesloten.

LEES VERDER

Onderzoek naar het gebruikte wapensysteem

 

 

Handzame, toegankelijke en vooral betrouwbare informatie vinden over een raketsysteem betekent een mega-inspanning. Eén bron is bovendien geen bron, dus dat is valideren, valideren en nog eens valideren. Rechercheurs zetten alles op alles om toch het benodigde bewijsmateriaal te vinden.

LEES VERDER

Vijf landen, één onderzoek

 

 

Vijf landen die gezamenlijk onderzoek doen:

dat betekent verschillen in taal, cultuur en rechtssystemen. In het Joint Investigation

Team (JIT) lossen Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne praktische problemen

over bijvoorbeeld opsporingsverzoeken en informatie-uitwisseling op. Al blijven er genoeg complexe zaken over.

LEES VERDER

Rechtshulpverzoeken aan achttien landen

 

 

Politiemensen mogen niet zonder toestemming van een land in dat land mensen spreken, laat staan officieel verhoren. Dat geldt voor alle opsporingshandelingen. De bevoegdheid van de Nederlandse politie houdt op bij de landsgrens. Om toch in een ander land onderzoek te kunnen doen zijn rechtshulpverzoeken noodzakelijk. Nederland heeft inmiddels aan achttien landen dergelijke rechtshulpverzoeken gedaan.

LEES VERDER