Introductie

Bijna twee jaar werken wij aan het strafrechtelijk onderzoek naar de crash met de MH17 inmiddels. Een lange periode waarin we met een groot team alles op alles zetten om de waarheid rond de toedracht van de crash boven tafel te krijgen. Doelstelling is en blijft ook de schuldigen voor de rechter te brengen.

‚ÄčMet dit e-zine willen we u graag nog meer inzicht bieden in het strafrechtelijk onderzoek. We krijgen daar veel vragen over. Wat gebeurt er in het onderzoek? Wie werken eraan? Hoe verloopt de samenwerking tussen de verschillende landen? Het e-zine gaat in op een aantal belangrijke aspecten uit het onderzoek, zoals het forensisch onderzoek en het onderzoek naar het wapen. Ook vertelt een aantal betrokkenen meer over de manier waarop het onderzoek is georganiseerd, zoals de samenwerking in het Joint Investigation Team (JIT) en het Field Office in Kiev.

 

Zoals eerder gezegd: de uiteindelijke berechting van de daders is een zaak van de lange adem. Er wordt hard aan gewerkt door een team van bevlogen en betrokken medewerkers, zo blijkt ook uit de verhalen in dit e-zine. Ik hoop dat de verhalen u een beter beeld geven van wat er omgaat in het strafrechtelijk onderzoek en de manier waarop we aan de slag zijn om de waarheid rond het neerschieten van de MH17 boven tafel te krijgen.

 

Fred Westerbeke

Hoofdofficier van Justitie van het Landelijk Parket

Coördinator van het JIT

juni 2016