Nieuwsberichten voor Rijksrecherche
Hier vindt u nieuws- en persberichten die door het OM zijn uitgebracht. Met vragen kan de pers terecht bij het OM-onderdeel dat het nieuwsbericht heeft uitgebracht. De contactgegevens vindt u aan de rechterkant van deze pagina en onder 'contact'.
Zoeken in de index
De man die op zondag 21 juli 2019 overleed aan de gevolgen van een verkeersongeval op de Laan op Zuid – hij botste met zijn motorfiets achterop een RET-bus - is niet overleden door het handelen van de politie. Dat is gebleken uit het onderzoek dat de Rijksrecherche instelde naar de toedracht van het ongeluk.
Het Rijksrecherche-onderzoek naar mogelijke schending geheimhouding in het strafrechtelijk onderzoek naar de viervoudige moord in Enschede heeft geen verdachte opgeleverd. Het onderzoek is om die reden stop gezet.
Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland is geschokt door de inhoud van de publicaties van De Telegraaf – gisteren en vandaag – waarin delen uit het onderzoek-Ruinerwold worden aangehaald.
Het onderzoek door de Rijksrecherche naar het lekken van vertrouwelijke informatie rond de benoeming van de Commissaris van de Koning in Gelderland wordt stopgezet. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) besloten, omdat het onderzoek tot nu toe geen aanknopingspunten heeft opgeleverd.
Uit onderzoek van de Rijksrecherche is gebleken dat de politieagent die op 9 september 2019 zijn vrouw en twee dochters doodschoot in een woning in Dordrecht alleen heeft gehandeld. Dat is de conclusie van het Openbaar Ministerie op basis van de onderzoeksresultaten.

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft besloten een politieambtenaar van de eenheid Den Haag niet te vervolgen voor zijn betrokkenheid bij een schietincident dat in de vroege ochtend van 8 oktober 2018 plaatsvond in de Breestraat in Delft.
Tijdens dit incident is door de politieambtenaar geschoten in de richting van een bestuurder en bijrijder van een scooter. De bijrijder, een 18-jarige man, is kort erna in het ziekenhuis overleden. De Rijksrecherche heeft daarna, in opdracht van het OM, een onderzoek ingesteld naar het vuurwapengebruik door de politieambtenaar. Op basis van dit onderzoek heeft het OM geconcludeerd dat het schieten enerzijds gerechtvaardigd was omdat de politieambtenaar dacht dat de bijrijder zijn doorgeladen vuurwapen op hem richtte met de bedoeling hem te beschieten, anderzijds was het geoorloofd ter aanhouding van vuurwapengevaarlijke verdachten die zich onttrokken aan hun aanhouding. Er is naar het oordeel van het OM geen grond om de politieambtenaar te vervolgen. Deze conclusie komt overeen met de bevindingen van de Adviescommissie Politieel Vuurwapengebruik.
Bij de beoordeling van het vuurwapengebruik is gekeken naar de Ambtsinstructie voor Politie en de Politiewet. Ook is het beroep op noodweer beoordeeld, op basis waarvan de politieambtenaar in zijn verhoor tegenover de Rijksrecherche zegt in eerste instantie te hebben gehandeld.

Het lichaam van de 22-jarige man die op 2 september is aangehouden in Leidschendam en op 7 september overleed, is onderzocht door de patholoog. Die heeft haar voorlopige bevindingen aan het OM gemeld. De doodsoorzaak is nog niet vastgesteld. Wel stelt de patholoog dat de man niet door uitwendig geweld om het leven is gekomen.
De twee politieagenten die op 6 april dit jaar twee schoten hebben gelost bij een aanhouding aan de Honigkamp in Arnhem, hebben rechtmatig gehandeld. Tot deze conclusie komt het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland na een onderzoek door de Rijksrecherche. Een man raakte door een schot van één van de agenten gewond aan zijn been.

De Rijksrecherche is op aanwijzing van het OM Den Haag een onderzoek gestart naar de aanhouding van een 22-jarige man in de vroege ochtend van maandag 2 september jongstleden te Leidschendam. De man ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis. De Rijksrecherche onderzoekt of de aanhouding volgens de regels is verlopen.
De agent die op 12 maart 2019 schoot op een 57-jarige verdachte in Etten-Leur heeft rechtmatig gehandeld. Dat concludeert het Openbaar ministerie na onderzoek door de Rijksrecherche.
De Rijksrecherche heeft in het eerste half jaar van 2019 onderzoek gedaan naar 7 schietincidenten. In deze gevallen hebben politiefunctionarissen in de uitoefening van hun functie gebruik gemaakt van een vuurwapen. Bij deze schietincidenten vielen drie dodelijke slachtoffers en raakten vier mensen gewond.

De Rijksrecherche Regio Noord-Oost Nederland heeft onderzoek gedaan naar het schietincident dat plaatsvond op 17 januari 2019 aan de Schoterlandseweg 17 in Nieuwehorne. Tijdens dit incident is er door drie politieambtenaren meermalen geschoten. Hierbij kwam een 50-jarige man uit Nieuwehorne om het leven.

Reisjes naar een Frans chateau, Canada en races in Lommel en Le Mans voor een voormalig politiecommissaris. En dat allemaal op kosten van de bedrijven van een man die hoopte zo goed geld te verdienen aan camera’s die onder andere door de politie worden bekeken. Als het aan het Landelijk Parket ligt, krijgen beide mannen hiervoor een voorwaardelijke celstraf van een maand en een werkstraf van 240 uur.
De leden van een aanhoudingseenheid die op 30 mei vorig jaar in Schiedam op een man hebben geschoten, hebben rechtmatig gehandeld. Tot deze conclusie komt het Openbaar Ministerie (OM) na een onderzoek door de Rijksrecherche. De politiemensen hebben uit noodweer gehandeld.
Een politieagent van de eenheid Oost-Nederland wordt niet strafrechtelijk vervolgd, nadat hij met een dienstwapen heeft geschoten bij een aanhouding van een 46-jarige man in Wierden op 4 november vorig jaar. De man raakte door het schot gewond aan zijn voet.
Een 22-jarige politieman in opleiding hoorde vandaag voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van 45 maanden tegen zich eisen. Volgens de officier van justitie is bewezen dat de man uit Tiel informatie uit de politiesystemen illegaal heeft geraadpleegd en tegen betaling heeft doorgespeeld aan derden. ‘Dit soort handelingen raakt niet alleen de integriteit van één politieambtenaar, maar het heeft zijn weerslag op de integriteit van alle opsporingsdiensten. Politiemensen moeten op elkaar kunnen vertrouwen, maar worden wantrouwend door dit soort lekken. Ook burgers verliezen hun vertrouwen in de opsporingsdiensten’, aldus de officier van justitie.
Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland doet geen verder onderzoek naar het lekken van geheime informatie in Deventer. De burgemeester van Deventer deed in november vorig jaar aangifte van lekken van geheime informatie en schending van geheimhouding, nadat vertrouwelijke informatie openbaar bleek te zijn geworden.
De 31-jarige man die woensdagavond 6 februari op Westeinde in het centrum van Amsterdam door de politie is neergeschoten waarna de man ter plaatse is overleden, bleek in het bezit te zijn van een nepvuurwapen dat uiterlijk niet van echt was te onderscheiden. Dat blijkt uit het onderzoek door de Rijksrecherche. De Rijksrecherche onderzoekt de volledige toedracht van het schietincident, waaronder het vuurwapengebruik door de agenten.
Leden van het arrestatieteam van de Koninklijke Marechaussee hebben bij een aanhouding in Limburg op 11 oktober 2017 hun dienstwapen rechtmatig gebruikt. Deze conclusie trekt het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland, dat leiding gaf aan het onderzoek door de Rijksrecherche.

De Rijksrecherche heeft in 2018 onderzoek gedaan naar 27 schietincidenten. In deze gevallen hebben politiefunctionarissen in de uitoefening van hun functie gebruik gemaakt van een vuurwapen. Bij deze schietincidenten vielen drie dodelijke slachtoffers en raakten 26 mensen gewond. Bij één incident vielen drie gewonden.