Coronaspugers Midden Nederland bestraft

Eerder maakte het Openbaar Ministerie bekend dat mensen die strafbare feiten plegen en daarbij misbruik maken van het coronavirus, kunnen rekenen op een harde aanpak. Vandaag stonden zes zogenoemde coronaspugers terecht bij de politierechter in Utrecht omdat ze onder andere agenten in het gezicht hadden gespuugd of hadden geprobeerd te spugen.

“Daar tillen we zwaar aan”, zei de officier van justitie. “In deze tijd hebben we onze agenten en hulpverleners hard nodig; zij moeten hun werk gewoon kunnen blijven doen en gezond blijven. Door hoge straffen te eisen willen we aangeven dat we dit gedrag niet tolereren. Normaal vragen we een geldboete of werkstraf, nu zijn gevangenisstraffen het uitgangspunt. We moeten onze hulpverleners bescherming bieden."

De eerste zaak betreft een 35-jarige man uit Maarssen die op 20 maart op heterdaad werd aangehouden toen hij zijn vriendin had mishandeld en vernielingen had aangericht in de woning van zijn vriendin in Maarssen. Hierbij verzette hij zich, hij bedreigde en beledigde de agenten en spuugde om zich heen. Hij zei dat hij besmet was met het coronavirus en hoopte dat de agenten het nu ook zouden krijgen. De verdachte is bekend bij de politie vanwege huiselijke problemen en heeft een omvangrijk strafblad. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van vijf maanden waarvan twee voorwaardelijk, met bijzondere voorwaarden als behandeling en een meldplicht, en toewijzing van de vordering van de benadeelde partij van 800 euro. De rechter veroordeelde hem tot twaalf weken waarvan zes voorwaardelijk, de bijzondere voorwaarden en het betalen van een schadevergoeding van 300 euro. Van de zes weken celstraf die in een eerdere strafzaak voorwaardelijk waren opgelegd, moet hij er drie uitzitten.

De tweede zaak betrof een 29-jarige man die op 21 maart werd aangehouden bij een winkeldiefstal in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. In de winkel trok hij zijn broek naar beneden in het zicht van de verkoopster, zei dat hij corona had en spuugde de beveiliger in het gezicht. De beveiliger heeft diabetes en behoort tot de risicogroep. Na zijn aanhouding pleegde de verdachte vernielingen in de ophoudkamer op het bureau. Hij werd vervolgd voor diefstal met geweld, belediging, vernieling en ongewenst vreemdeling zijn. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van negen maanden; de rechter veroordeelde hem tot zes maanden.

De derde zaak vond plaats op 23 maart bij de Albert Heijn in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Na een melding dat een man in de winkel etenswaren stond op te eten zonder te betalen, troffen agenten de 35-jarige dakloze man aan liggend op de grond. Hij was onder invloed van alcohol en had een half opgegeten paprika in zijn hand. In de personeelsruimte werd hij agressief en riep ‘you want corona? Here, come and get it’. Vier tot vijf keer spuugde hij een grote klodder speeksel in de richting van de agenten die op tijd wisten weg te springen. Voor deze bedreiging en winkeldiefstal eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van vijf weken; de rechter veroordeelde de man tot drie weken. De vorderingen van de benadeelde agenten matigde de rechter tot 300 en 400 euro.

De vierde zaak betrof een 32-jarige man uit Almere voor de rechter, die op 26 maart uit een supermarkt in Almere flessen drank en cosmeticaproducten had gestolen. Bij zijn verhoor die avond schold hij de rechercheur eerst uit. Hij zei weliswaar niet dat hij besmet was met het coronavirus, maar spuugde de rechercheur vervolgens in het gezicht. Tegen hem werd een gevangenisstraf van acht weken geëist voor bedreiging en diefstal. De rechter legde hem drie weken op en een schadevergoeding van 200 euro.

Als vijfde stond een 27-jarige man uit Amersfoort voor de rechter voor belediging en bedreiging. Op 29 maart gingen agenten naar zijn woning na een melding van geluidsoverlast, wat niet mag volgens de noodverordening. Er zouden al meerdere dagen huisfeesten aan de gang zijn. De bewoner wilde de politie niet binnenlaten. Om de overlast te stoppen gingen de agenten de woning in waar meer dan tien personen aanwezig waren en lege flessen sterke drank en cilinders met lachgas werden aangetroffen. De verdachte beledigde de agenten en werd hierop aangehouden. Op het bureau hoestte hij een medewerker van politie opzettelijk in zijn nek met de woorden “Zo, ik heb corona, nu ben jij lekker ziek”. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van zes weken, wat de rechter hem ook oplegde.

Tenslotte stond een 27-jarige man uit Almere voor de rechter die op 30 maart op korte afstand van een agent hoestte en zei corona te hebben.de man was aangehouden voor overtreding van een rijverbod. Dit was hem kort daarvoor opgelegd omdat hij 207 kilometer per uur reed op de A6, waar 100 is toegestaan. Doordat de man zich verzette bij de aanhouding moest een agent zeer dichtbij komen om hem te boeien. Op dat moment hoestte hij een van de agenten op 5 centimeter afstand in het gezicht. Nadat hij geboeid was zei hij “Ik hoop dat jullie wat overkomt. Ik hoop dat jullie kinderen ook wat overkomt.” De officier van justitie had bedreiging met zware mishandeling en belediging ten laste gelegd en eiste acht weken gevangenisstraf. Ook moet de man een maand gevangenisstraf uitzitten voor een eerder opgelegde voorwaardelijke straf. Tenslotte moet de vordering van de agent van 500 euro worden toegewezen. De rechter benadrukte dat door de verdachten in dit soort zaken, de slachtoffers die werken voor de veiligheid van Nederland nu thuis in onzekerheid zitten.