Celstraf voor coronaspuger in Soest

Een 43-jarige man uit Apeldoorn is vandaag op een supersnelrechtzitting veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes weken voor het in het gezicht hoesten van een agent en wederspannigheid.  

Het feit vond plaats op 1 april in de Rubenslaan in Soest. Na aanhoudende meldingen over geluidsoverlast gingen twee agenten ter plaatse. Door het raam zagen zij de man en hoorden hem schreeuwen. Omdat hij zich weigerde te identificeren – hij woont niet in Soest – werd hij aangehouden, waarbij hij zich verzette. Bij de auto draaide hij zich om en hoestte een van de agenten op korte afstand langdurig in het gezicht. Tijdens het vervoer in de auto bleef hij steeds hoesten; eenmaal in de cel hoestte hij niet meer.   

De officier had de man bedreiging met zware mishandeling en wederspannigheid ten laste gelegd. Ze eiste een gevangenisstraf van zes weken, het uitzitten van een week celstraf voor een eerder opgelegde voorwaardelijke straf en het toewijzen van de vordering van de agent van 500 euro. De rechter legde precies deze straf ook op.

Aankomende week, op woensdag 8 april worden twee zaken op de snelrechtzitting in de rechtbank Midden-Nederland behandeld die coronagerelateerd zijn. Om 9.00 uur is een 40-jarige man uit Utrecht gedagvaard die op de Zambesidreef samen met anderen naar mensen zouden hebben gespuugd. Deze mensen hadden gezegd dat ze te dicht bij elkaar stonden. Bij de aanhouding hoestte een van deze mannen meermalen in het gezicht van een agent en zei besmet te zijn met corona.

Om 9.50 uur is een 34-jarige man uit Almere gedagvaard die op 31 maart betrapt werd bij een winkeldiefstal in de Albert Heijn in Almere en hoestte in de richting van de winkelmedewerkers die hem vasthielden. Daarbij zei hij: “Ik heb corona en nu hebben jullie het ook”.