Veroordelingen voor spugen naar politie in Corona-tijd

De wereld is in de ban van het Corona-virus, vanwege het grote besmettingsgevaar blijft een groot deel van de samenleving binnen. Dat geldt niet voor hulpverleners, dat zijn mensen met de zogenoemde vitale beroepen die zich blijven inzetten  voor ons allemaal. Eens te meer verdienen deze hulpverleners onze bescherming. Gisteren en vandaag zijn in Amsterdam drie verdachten veroordeeld die in deze tijd richting politieambtenaren hebben gespuugd of daarmee hebben gedreigd.

Vanmiddag veroordeelde de politierechter een 31-jarige man tot een celstraf van vier maanden. Dit is conform de eis van de officier van justitie. Ook moet de man 200 euro schadevergoeding betalen aan zes politieagenten. De 31-jarige man had gedreigd de politieagenten te besmetten met corona. Hij riep bij zijn aanhouding naar de agenten “Ik ga mijn mond tot bloedens bijten en jullie corona geven”. Agenten troffen later in een spuugmasker dat de man was omgedaan inderdaad bloed aan. De agenten waren op een melding afgekomen van huiselijk geweld in de nacht van 26 maart. De 31-jarige man verzette zich hevig bij zijn aanhouding en bedreigde bij zijn insluiting ook nog eens twee arrestantenverzorgers met een mes. Volgens de politierechter ziet het grootste gedeelte van de sanctie van vier maanden toe op het continu dreigen de agenten te besmetten met corona.

Een 36-jarige man uit Amsterdam werd eerder op de dag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes weken, na een eis van acht weken. Hij heeft volgens het OM en de politierechter een agent bedreigd door met opzet in zijn richting te spugen. De agent reageerde samen met een collega op 24 maart op een melding van overlast in een supermarkt in Amsterdam-Oost. De 36-jarige Amsterdammer had de supermarktmanager bedreigd door naar hem te roepen “Als ik een pistool bij me had schoot ik je neer.” Daarna zou de man in de richting van de agenten die op de overlast-melding afkwamen hebben gespuugd. Hoewel de 36-jarige man niet gedreigd heeft met corona, rekent het OM de man zwaar aan dat hij met opzet naar een agent heeft gespuugd. De officier van justitie: “Alles, werkelijk alles, draait deze dagen om het coronavirus. (-). Straten en pleinen zijn leeg. Alles draait om afstand houden, om elkaar niet besmetten. En juist nu kiest verdachte ervoor om iemand - een agent nota bene - in het gezicht te spugen.” De belediging en bedreiging van de andere agent acht de officier niet bewezen, daarvoor heeft  vrijspraak gevorderd. De politierechter ging hierin mee. Hij veroordeelde de man ook nog tot het betalen van een schadevergoeding van 500 euro.

Gisteren veroordeelde de politierechter tijdens een supersnelrechtzitting een 39-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats tot een week celstraf omdat hij in de richting van politieagente had gespuugd. Ook moet de verdachte de agente 250 euro schadevergoeding betalen. De officier had zes weken cel en een schadevergoeding van 500 euro geëist. De rechtbank oordeelde dat er in deze zaak geen sprake was van een ‘Corona-spuger’, maar van een ‘spuger in Corona-tijden’. Ook heeft de rechtbank meegewogen dat de man spijt had betuigd.