OM eist celstraffen voor online drugs- en wapenhandel

Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag bij de rechtbank Utrecht celstraffen geëist tegen zes mannen die terecht staan voor internationale drugs- en wapenhandel via online marktplaatsen.

Alle verdachten waren zich ervan bewust dat de website dient voor het verkopen van illegale goederen zoals vuurwapens en verdovende middelen’’, aldus de officier van justitie van het Landelijk Parket. Tegen een 47-jarige man uit Woerden eiste de officier een gevangenisstraf van 7 jaar. Een 22-jarige man uit Duitsland hoorde een straf van vijf jaar tegen zich eisen. Tegen de overige verdachten eiste de officier straffen varierend van 80 uur werkstraf tot drie jaar gevangenisstraf

Commodore

Op 21 februari 2013 is onder de naam Commodore een strafrechtelijk onderzoek gestart naar drugshandel op internet, via marktplaatsen als Blackmarket Reloaded (BMR) en Silk Road. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat op professionele wijze een grote verscheidenheid aan verdovende middelen en andere verboden goederen, zoals vuurwapens, werd aangeboden door verschillende verkopers.

Door gebruik te maken van zogenaamde TOR-netwerken zijn kopers en verkopers van illegale goederen, waaronder verdovende middelen en vuurwapens, in staat om in anonimiteit hun criminele handel te verrichten. Het onderzoek Commodore is een duidelijke boodschap naar iedereen die denkt misdrijven te kunnen plegen binnen de digitale anonimiteit. Enkele verkopers zijn tijdens het onderzoek in de openbaarheid gebracht.

Moderator

Een van de vermoedelijke verkopers op de website Blackmarket Reloaded is een 47-jarige man uit Woerden. Hij wordt ervan verdacht cocaïne, heroïne, amfetamine, XTC-pillen en hasj aan te bieden op de illegale marktplaatsen.

Naast de handel in verdovende middelen wordt de man ervan verdacht dat hij moderator was van het forum dat bij de website hoort. Een moderator is degene die berichten van gebruikers kan aanpassen of verwijderen als zij zich niet aan de regels houden. Een van de regels is bijvoorbeeld dat er via het forum niet gehandeld wordt. Dat dient via de marktplaats te gebeuren.

Undercover

In een undercoveractie heeft een politieagent online contact gelegd met de verdachte en een vertrouwensband opgebouwd. Dit heeft geleid tot een ontmoeting in het echte leven, waardoor de identiteit van de verdachte kon worden achterhaald.

In verschillende gesprekken heeft de verdachte aan de agent laten weten wat zijn rol is binnen de illegale marktplaats. Hij vertelde dat hij regelmatig MDMA, speed, cocaïne en XTC verkocht en verstuurde naar verschillende landen’’ sprak de officier van justitie van het landelijk parket op de zitting.

Pseudokoop

Om vast te stellen of de verdachte inderdaad verdovende middelen verkocht zijn er door de politie een aantal pseudokopen gedaan. De 46-jarige man vertelde aan de infiltrant dat hij ‘’Mortal Combats’’ verkoopt. Op dat moment de beste XTC-pillen. Hij verkocht ze voor twee euro per stuk, bij afname van duizend stuks. Met toestemming van het Openbaar Ministerie heeft de infiltrant een bestelling gedaan van duizend ‘’Mortal Combat’’ XTC pillen.

Drie dagen later, op 15 april 2013, werden duizend XTC-pillen, bevattende MDMA “Mortal Combat” bij de undercoveragent afgeleverd door de verdachte.

Vuurwapen

Op 12 november en 21 november 2013 organiseerde de 22-jarige man uit Enschede een veiling waar vuurwapens konden worden gekocht. Door de politie-infiltrant werd hierop ingegaan en er werd online onderhandeld over de aan te kopen wapens en de prijs van zowel de wapens als de munitie.

Op 10 december heeft een 32-jarige mannelijke medeverdachte een afspaak gemaakt met de politie-infiltrant bij de McDonalds in Holten. In ruil voor een geldbedrag van 710 euro heeft de man de wapens overgedragen aan de infiltrant.

Uitlokking moord

Tot verbijstering van de politie en het Openbaar Ministerie kregen de undercover agenten ook het verzoek "iemand naar de andere wereld te brengen". Het doelwit zou moeten worden afgeperst en om het leven gebracht. Hierop heeft de politie-infiltrant tegen de verdachte gezegd dat als hij dit serieus meent, hij wel een aanbetaling moet doen. De aanbetaling betekende voor de politie-infiltrant een soort van contract, zodat hij wist dat deze dit echt serieus meende. De infiltrant heeft vijfhonderd euro van de verdachte ontvangen als aanbetaling.

De 46-jarige man is in oktober 2013 aangehouden toen hij onderweg was naar Duitsland met 1,5 kilo hasj, ruim 40 gram cocaïne, drie kilo amfetamine en ongeveer 1,5 kilo XTC-pillen. De man is in februari in zijn cel opnieuw aangehouden voor betrokkenheid bij de illegale handel op internet en een poging tot uitlokking van een moord.

Utopia

Black Market Reloaded ging op 23 december 2013 offline na een grote toestroom van bezoekers. De plotselinge stijging ontstond toen de FBI in oktober de website Silk Road, een van de grootste concurrenten van Black Market Reloaded, offline haalde en de oprichter arresteerde.

Op 28 december 2013 wordt op het forum aangegeven dat er een nieuwe website in de maak is onder de naam Utopia. De website is vermoedelijk in handen geweest van een 30-jarige man uit Enschede, een 30-jarige man uit en een 22-jarige man uit Duitsland. Doordat zij actief zijn gewest bij het onderhouden, beheren of bouwen van de website zijn zij actief geweest in het bevorderen van de verkoop van illegale goederen, zoals vuurwapens en verdovende middelen.