Eerste veroordeling voor online GBL-handelaar

De rechtbank Arnhem heeft een 39-jarige man uit Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De man stond terecht voor de online handel en het in bezit hebben van grote hoeveelheden GBL. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie van het Landelijk Parket.

Waarschuwing

Het Openbaar Ministerie en de politie hebben in september 2013 een indringende waarschuwing gestuurd naar 22 webwinkels die handelden in GBL. De eigenaren van deze webshops zijn erop gewezen dat GBL de belangrijkste grondstof is voor de populaire drug GHB, die in 2012 op lijst I van de Opiumwet is geplaatst. Handelaren in de grondstof GBL lopen daardoor het risico zich schuldig te maken aan strafbare voorbereidingshandelingen voor de productie van harddrugs.

Vrijwel alle aangeschreven aanbieders hebben hun handel gestaakt. De 39-jarige eigenaar bleef zijn webwinkel ruimschoots bevoorraden. De politie heeft halverwege december 2013 in Rotterdam een partij van 1600 liter GBL in beslag genomen Begin dit jaar werd in Veghel nog eens 1600 liter GBL in beslag genomen. Van 3200 liter GBL kunnen vijf miljoen gebruikershoeveelheden GHB worden gemaakt.

Bewust doorgegaan

De man verklaarde dat hij de GBL voor een vriend had besteld die chemicaliën zou gebruiken om gevels mee te reinigen maar de rechtbank vindt dit niet geloofwaardig. Het wordt de man zwaar aangerekend dat hij ondanks waarschuwingen van politie en justitie bewust is doorgegaan met het importeren van zeer grote hoeveelheden GBL. ‘’Verdachte heeft hiermee bijgedragen aan het in stand houden van de productie, handel en uiteindelijk ook het gebruik van harddrugs. De verspreiding van en handel in deze verdovende middelen gaan gepaard met vele andere vormen van criminaliteit.’’