Vijftal verdacht van aftroggelen miljoen euro van rekeninghouders

Vier mannen en een vrouw zijn maandag tijdens doorzoekingen in Amsterdam en Hoogvliet aangehouden voor ‘auto phishing’. Ze worden ervan verdacht binnen een crimineel samenwerkingsverband (csv) voor een totaal van circa een miljoen euro van bankrekeningen van rekeninghouders te hebben gehaald. Daarvan kochten zij auto’s die ze vervolgens weer snel doorverkochten. Het csv wordt verdacht van onder meer oplichting en witwassen.

De politie, het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie en de banken doen als Electronic Crimes Taskforce (ECTF) onderzoek naar dit csv. Er liggen 63 aangiften van ‘auto phishing’ voor de periode augustus 2014 tot heden.

‘Phishing’

Door middel van een phishingmail vroegen de criminelen diverse rekeninghouders in een ogenschijnlijk van hun bank afkomstige, email op een link te klikken en daar hun bankgegevens achter te laten. Aan de hand van deze gegevens, selecteerden de criminelen slachtoffers met rekeningen met hoge saldi.

Een verdachte die zich voordeed als bankmedewerkster zocht daarop telefonisch contact met de rekeninghouder en vroeg om medewerking aan het updaten van de gegevens. Daarvoor werden onder misleiding de inlog- en signeercodes afgegeven. Het vermoeden is dat, tijdens zo’n telefoongesprek, andere verdachten inloggen op de Internetbankieromgeving van hun slachtoffers. Vanuit daar boekten ze forse bedragen direct over naar een autoverkoper, particulier of garage.

Auto’s

Bij de autoverkoper staat op het moment van de overboeking al een ‘katvanger’. Zodra de verkoper bevestigt dat het geld op de bankrekening is ontvangen, krijgt de ‘katvanger’ de auto mee. Het voertuig wordt vaak direct doorverkocht. Regelmatig waren de verkoopprijzen van de auto’s opvallend lager dan de aanschafprijzen.

Gegevensdragers en ‘belinstructies’

Bij de doorzoekingen maandag zijn diverse gegevensdragers inbeslaggenomen, zoals computers, mobiele telefoons, USB-sticks et cetera. In één van de doorgezochte woningen zijn ‘belinstructies’ aangetroffen voor het contact met de slachtoffers.

Voorlopige hechtenis

De rechter-commissaris heeft donderdag besloten dat de voorlopige hechtenis van de vijf verdachten met 14 dagen wordt verlengd.