Verhalen
Grote spelers online drugshandel ontmaskerd
'Uit pure nieuwsgierigheid naar het dark web ben ik eens rond gaan kijken' vertelt verdachte Johannes P. (57) openlijk ten overstaan van de voorzitter, zijn twee vrouwelijke collega's en de griffier. De vijftiger wordt in de rechtszaal vergezeld door medeverdachten Bram de V. (27) en Thomas P. (26). Alle drie hebben zij volgens het Openbaar Ministerie een rol in het onderzoek dat de naam 'Lancashire' draagt. Ze worden verdacht van het kopen en verkopen van enorme hoeveelheden drugs via het dark web. Binnen en buiten onze landsgrenzen.
AmsterdamUnited, TheHeineken en AlbertHeijn. Bij de Nederlandse bevolking bekende namen, maar in dit geval hebben deze woorden een heel andere betekenis. Het zijn strategisch gekozen nicknames van de verdachten. Vermoedelijk oer-Hollandse namen om aan te geven dat 'het spul' uit Nederland komt. Vooral Nederlandse MDMA staat goed aangeschreven binnen de drugswereld. AmsterdamUnited, TheHeineken en AlbertHeijn moeten dus wel goede kwaliteit leveren.
Oplettende agent
Met deze nicknames en het handelen via de dark webs weten de verdachten onder de radar te blijven. Het Openbaar Ministerie heeft in 2014 drie dagen tevergeefs geprobeerd de persoon achter de nickname Holland Online te ontmaskeren. Op het moment dat zij het loslaten, volgt een verrassende wending. Op 16 december 2014 valt het oog van een oplettende agent tijdens een voorgenomen observatie in een andere zaak op een verdachte ontmoeting tussen twee personen. De auto’s van deze personen staan opvallend slordig geparkeerd. De agent vermoedt dat het hier om een drugsoverdracht gaat, aangezien dat vaker op die bewuste parkeerplaats gebeurt. Na een snelle controle van het kenteken in de politiesystemen, volgt hij de auto. Als deze staande wordt gehouden, ziet hij zijn vermoedens werkelijkheid worden.
In de kofferbak van de auto van Johannes P. blijken drugs te zitten. Volgens politie en justitie krijgt P. de drugs van medeverdachte Bram de V. De agent identificeert hem twee dagen later aan de hand van twee foto’s. Deze alerte agent geeft het OM plotsklaps alles wat het nodig heeft om onderzoek Lancashire te starten. Ook parket Midden-Nederland start een onderzoek naar de vriend en vermoedelijke partner in crime Thomas P.
Gefrustreerd
Grondig speurwerk leidt op 9 maart 2015 tot voldoende verdenking voor huiszoekingen bij verdachte Bram de V. en Thomas P. De politie treft hem op heterdaad aan op het dark web aan het werk als ‘AlbertHeijn’. Voor hem lijkt er geen ontkomen meer aan. Deze verdachte geeft uiteindelijk toe vanaf 20 februari 2015 actief te zijn onder de nickname AlbertHeijn. Wie er de voorgaande periode schuilging achter deze alias, wil hij niet zeggen. Zijn medeverdachte Bram de V. ontkent het hele proces elke betrokkenheid. 'Alleen maar omdat een agent mij op de foto herkend zou hebben, ben ik het? Ik word aan alle kanten geframed, er wordt hier niet meer gedaan aan waarheidsvinding', uitte hij duidelijk gefrustreerd ten overstaan van de rechtbank.
In de visie van het OM is deze Bram niet zo onschuldig als hijzelf beweert. Naast de positieve herkenning, gaat hij ook precies in dezelfde periode op vakantie als ‘Amsterdam United’ en kopen beide tegelijk een witte BMW. ‘Allemaal toevalligheden’, aldus de verdachte. Hij handelt slechts privé in bitcoins. Daar weet hij dan ook veel vanaf en hij heeft ‘AmsterdamUnited’ inderdaad wel eens wat technische hulp geboden. Verder heeft hij niets te maken met de drugs of drugshandel.
Technisch leek
In tegenstelling tot Bram, bekent verdachte Johannes P. wel dat hij uit nieuwsgierigheid drugs is gaan verhandelen op het dark web. Hoewel de vijftiger eerder een goede, legale baan had, werd hij later toch verleid door de spannende wereld aan de achterkant van het internet. ‘Het is net zo makkelijk als Skype downloaden en installeren op de computer’, verklaart de verdachte op zitting. Zelfs hij, een technisch leek, kan dit. Hij begint zijn online drugshandel met slechts een paar pillen. ‘Maar bij tien of vijftien pillen ga je een grens over.’ Johannes raakt steeds bedrevener in het kopen en verkopen van drugs en krijgt steeds meer waardevolle, positieve recensies op de marktplaats. Hierdoor groeit zijn handel uit tot een uiterst lucratieve business.
Hoeveel er precies is verdiend met de online drugshandel, heeft het onderzoek niet kunnen uitwijzen. Dat het vele tonnen zijn, staat buiten kijf. De anonimiteit wordt zo goed mogelijk gewaarborgd door de drugs met een vervalst retouradres per post te verzenden. Bovendien betalen de klanten met bitcoins om zo min mogelijk financiële sporen achter te laten.
Drempelverlagend
Voor het Openbaar Ministerie staat vast dat er hoge omzetten zijn gegenereerd met de online drugshandel. De virtuele verkoop van drugs werkt volgens de officier van justitie bovendien drempelverlagend. Vooral jongeren zijn een kwetsbare doelgroep voor de online drugsmarkt. Dit samen met het gevaar dat de verdachten terugvallen in hun oude patronen, brengt de zaaksofficier tot jarenlange gevangenisstraffen.
Tegen Johannes P. is een onvoorwaardelijke celstraf van zes jaren geëist. Bram hoort een gevangenisstraf van acht jaren tegen zich eisen en verdachte Thomas P. hangt eveneens acht jaar boven het hoofd. De uitspraak van de rechtbank volgt over twee weken.