Vader en zoon worden verdacht van btw-carrouselfraude

Staat voor vele miljoenen benadeeld

Deze week hebben 3 verdachten (vader, zoon en medewerker) zich voor de rechter in Zwolle verantwoord. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt hen belastingfraude, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie met als doel het plegen van btw-carrouselfraude. Het belastingnadeel zou tenminste 5 miljoen euro zijn. Het OM eiste 5 jaar gevangenisstraf voor de zoon, 3 jaar voor de vader en 2 jaar (waarvan 1 jaar voorwaardelijk) voor de medewerker.

Snelle handel, flinke winsten

“Snelle handel, amper voorraad, krappe marges, een hoog volume en daardoor flinke winsten. Zo kunnen we de handel van verdachten typeren.”, aldus de officieren. “Als we de verdachten mogen geloven, hebben we te maken met slimme, snelle handelaren en volstrekt legitieme handel. Er was altijd wel wat in- en te verkopen en vraag en aanbod konden bijna niet tegen elkaar op. Men vertrouwde de handel en men vertrouwde elkaar. Onderhandelen over de prijs was niet nodig, zo goed als altijd wisten verdachten hun goederen binnen afzienbare tijd en belangrijker nog met winst te verkopen.”

Ernst van de feiten

“Deze vorm van fraude heeft niet alleen financieel nadelige gevolgen. Het zet ook de bijl aan de wortel van het vertrouwen waarop het economische verkeer in Nederland en de EU berust. Het btw-systeem berust op het vertrouwen dat de Belastingdienst stelt in belastingplichtigen. Verdachten hebben van dit vertrouwen enorm misbruik gemaakt en beschadigd.”, aldus de officieren.

Btw-carrouselfraude

Btw-carrouselfraude benadeelt niet alleen de Staat, maar ook de partijen die wel legitiem handelen. Zo worden bedrijven, in een branche die gevoelig is voor btw-carrouselfraude, extra gecontroleerd en zorgen de regels om btw-fraude te bestrijden ook voor extra kosten. Daar komt bij dat goederen die in een carrousel rond gaan, op enig moment wel op de markt worden gedumpt. Dit kan, doordat er mee gefraudeerd is, tegen prijzen die voor een legitieme handelaar niet mogelijk zijn. 

Strafeis

Verdachten hebben samengewerkt en er vele miljoenen onterecht aan voorbelasting teruggevraagd. Het nadeel is berekend op 5 miljoen euro. Echter, dit betreft enkel de ten onrechte opgevoerde voorbelasting. Een fraude van een dergelijke omvang, gepleegd in georganiseerd verband en met inzet van vele katvangers, buffers en andere verhullende partijen, kan niet anders dan worden afgestraft met gevangenisstraffen. 

Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar voor de zoon, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar voor de vader en een gevangenisstraf van 2 jaar voor de medewerker, waarvan 1 jaar voorwaardelijk  vinden de officieren hier dan ook op zijn plaats.

A.s. vrijdag zijn de pleidooien en de rechtbank zal naar verwachting het onderzoek sluiten en bepalen wanneer uitspraak wordt gedaan.