Forse celstraffen voor babbeltruc zaak

Vandaag behandelde de rechtbank Zwolle vier van de in totaal acht verdachten in een zaak die draaide om grootschalige acquisitiefraude, oftewel een zogenaamde babbeltruc. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de verdachten onder andere het deelnemen aan een criminele organisatie, het oplichten van natuurlijke- en rechtspersonen en het plegen van witwassen. 

Aangifte door 191 personen

In de periode van oktober 2016 tot half 2018 is een groot aantal mensen, kleine en middelgrote ondernemers, opgelicht. Zij werden telefonisch benaderd door een persoon die zich voordeed als een medewerker van de Belastingdienst. Deze zogenaamde medewerker deed voorkomen dat er een belastingschuld open stond. Indien deze schuld niet direct werd voldaan, zou er beslag worden gelegd op aanwezige tegoeden. De slachtoffers hebben veelal geld overgeboekt door middel van een spoedoverboeking. Het geld van deze overboeking belandde op de rekening van een zogenoemde ‘geldezel’, iemand die zijn bankrekening ter beschikking had gesteld om deze gelden op te ontvangen. De gelden werden nog tijdens het telefoongesprek opgenomen bij een geldautomaat en het geld verdween in handen van de oplichter. Er is aangifte van oplichting gedaan door 191 personen. Deze aangevers is in totaal ruim 2,2 miljoen euro afhandig gemaakt door verdachten. Een groot aantal van deze aangevers heeft vorderingen benadeelde partij ingediend en een aantal is ter zitting verschenen.

Babbeltruc

“Het woord ‘babbeltruc’ heeft iets aandoenlijks in zich. Babbelen is een liefkozend woord voor praten en ‘truc’ is een kunstje dat je normaliter laat zien aan derden. Woorden die in zichzelf volkomen onschuldig zijn. De zaak vandaag draait om een babbeltruc. Maar een truc waar niets onschuldigs aan is. Het gaat vandaag om een grootschalige georkestreerde oplichting. Een ‘truc’ die aan 191 gezinnen en bedrijven groot leed heeft toegebracht. Een truc die enkel was gericht op zelfverrijking en om grote sommen geld afhandig te maken van nietsvermoedende en hardwerkende mensen. Een criminele wijze van handelen die grote gaten heeft geslagen in financiële reserves van gezinnen en ondernemingen en die mensen groot leed heeft aangedaan. Een truc waarbij de naam van en het vertrouwen in de Belastingdienst (en daarmee de overheid) ernstig geweld is aangedaan. Juist het feit dat men veronderstelde gebeld te zijn door de Belastingdienst, is doorslaggevend geweest voor het overboeken van de geldbedragen naar de betreffende bankrekeningen van de geldezels.”, aldus de officier. Wat volgens het OM het meest schrijnende is, is het feit dat verdachten nauwelijks compassie hebben voor de aangevers die op deze grote schaal zijn opgelicht. “Sterker nog, in het dossier zijn meerdere foto’s opgenomen van verschillende daders binnen deze oplichting die trots met grote stapels cash poseren. Verwerpelijke trofeeën van de misère van de aangevers.”, aldus de officier van justitie.

Strafeisen

Tegen de eerste twee hoofdverdachten eist de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk, de derde hoofdverdachte hoorde een celstraf van 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. Tegen de vierde verdachte eiste de officier een onvoorwaardelijke celstraf van 15 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk.

Twee verdachten gesignaleerd

Met de aanhouding van de verdachten, heeft het OM niet de illusie dat hiermee de volledige organisatie is opgerold. Omdat criminele organisaties vaak een meer fluïde karakter hebben is de kans, volgens de officier, heel groot dat er een aantal personen buiten schot zijn gebleven. Omdat ze niet naar voren zijn gekomen in het onderzoek of omdat ze niet te vinden zijn. Zo verblijft een van de hoofdverdachten in Turkije alwaar de Turkse autoriteiten, in verband met andere feiten, een eigen onderzoek zijn gestart. Verdachte staat tevens als verdachte gesignaleerd in Nederland. Hetzelfde geldt voor een andere verdachte waarvan het OM vermoedt dat hij ook een grotere rol speelde bij deze oplichtingspraktijk. Mocht één van beiden op wat voor wijze dan ook in Nederland met justitie in aanraking komen, dan kunnen ze worden meegenomen voor verhoor.

Vervolg behandeling

Volgende week maandag en dinsdag moeten de overige 4 verdachten zich verantwoorden voor de rechtbank.