Wat vind jij van de handel in illegaal vuurwerk?

Het Openbaar Ministerie (OM) wil graag van jou weten wat jij vindt van de handel in verboden vuurwerk.  Bekijk hieronder de animatie en klik vervolgens op de link naar de vragenlijst.  De resultaten helpt de officier van justitie van het OM bij het bepalen van de strafmaat voor handel in verboden vuurwerk .

Je kunt tot uiterlijk 1 maart 2023 de vragenlijst invullen.

Ga naar de vragenlijst

Naast de online vragenlijst, bevraagt het OM jongeren van middelbare scholen in heel Nederland. Dit doet het OM in samenwerking met ProDemos. Scholieren bespreken de casus en beantwoorden dezelfde vragen.

Het OM brengt dagelijks verdachten van een misdrijf voor de rechter en formuleert daarvoor een strafeis. De strafeis moet recht doen aan de ernst van het misdrijf en daarnaast aan de gevoelens in de samenleving. Het OM organiseert daarom over verschillende onderwerpen consultaties om deze gevoelens te peilen: is in de ogen van de samenleving de strafeis te mild, te hoog of moet er op andere wijze bestraft worden? Eerder gingen de vragen bijvoorbeeld over misbruik van seksueel beeldmateriaal, messenbezit en dierenmishandeling.

Richtlijnen

Voor de meeste strafbare feiten heeft het OM landelijke strafvorderingsrichtlijnen. Zo is er bijvoorbeeld een richtlijn voor winkeldiefstal, vernieling, rijden onder invloed en drugs. Daarin staan per misdrijf de straffen of strafeisen waaraan een officier van justitie kan denken voor daders die voor het eerst in de fout gaan en voor daders die bij herhaling strafbare feiten plegen. De uitgangspunten in een richtlijn bieden houvast voor het bepalen van de straf(eis), waarbij de officier van justitie ook andere (persoonlijke) omstandigheden meeweegt.