Jihadisme/Syriëgangers
Wereldwijd proberen terroristen met aanslagen maatschappelijke angst te veroorzaken en samenlevingen te ontwrichten. Verscheidene aanslagen in Europa, zoals in Parijs, London, Manchester, Istanboel en Stockholm, illustreren dat de dreiging verre van abstract is. Naast aanslagen met wapens, worden voertuigen gebruikt om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.
Om aanslagen zo mogelijk te voorkomen, blijven terrorisme en radicalisering belangrijke prioriteiten van het OM. De Nederlandse aanpak is in eerste instantie gericht op het voorkomen van radicalisering en het tegenhouden van Nederlandse burgers die willen deelnemen aan de gewapende strijd in Irak en Syrië. Islamitische Staat verliest al langere tijd terrein; onder meer zichtbaar in de hoeveelheid uitreizigers voor wie het ideologisch gedreven avontuur een desillusie bleek. Het is echter noodzakelijk alert te zijn op de motieven van jihadstrijders die terugkomen of dat proberen. Wie deel heeft genomen aan de gewapende strijd of anderszins betrokken is geweest bij terrorisme, zal zich moeten verantwoorden bij de strafrechter.
Naast terugkeerders met oprechte spijt, kan niet worden uitgesloten dat er ook mensen terugkeren met andere bedoelingen, zoals het ontwrichten van de Nederlandse samenleving. Samen met opsporings- en veiligheidsdiensten brengt het OM verdachten van deelname aan de buitenlandse strijd in beeld en volgt hen intensief. Die aanpak leidt tot meer complexe strafrechtelijke onderzoeken en tot de noodzaak om snel op te treden wanneer nieuwe informatie over een subject beschikbaar komt. Daarbij wordt ook rekening gehouden met verhullingsstrategieën, waarbij strijders hun eigen dood in scène zetten.
Officier van Justitie Bas den Hartigh in Vrij Nederland over terugkerende Syriegangers (17-01-2015)
Jihadi-veteranen die terugkeren naar hun thuisland vormen een groeiend gevaar. Maar hoe groot is dat gevaar precies? En wat is een effectieve aanpak?
Den Hartigh in Vrij Nederland ‘Als je ze laat gaan, wordt het gevaar groter, omdat ze getraind en gemotiveerd terugkomen'
Hoe de lokale aanpak helpt in de strijd tegen terrorisme

De aanpak van terrorisme gebeurt in Nederland niet alleen op nationaal niveau, ook op regionaal en lokaal niveau wordt er druk gewerkt aan onze veiligheid. Dat gebeurt in de regio Rotterdam onder andere door officier van justitie Bernice de Ruijter en door Ko Minderhoud, politieteamleider Contra Terrorisme en Radicalisering (CTER): "Het wegnemen van gevaar is voor ons hoe dan ook het belangrijkste", zeggen ze Jaar in verhaal, onderdeel van het OM Jaarbericht 2018.
14-11-2017 Terugkijken Pauw NPO1 'Syriëganger Laura H. is medeplichtig aan de daden van haar man'

Laura H. reisde met haar man naar Syrië. Zij zou weten van de daden waaraan haar man zou meedoen in de naam van IS. Hierdoor is zij medeplichtig aan deze daden. Ze is veroordeeld tot 24 maanden cel. Officier van Justitie Ferry van Veghel is tevreden over de uitspraak van de rechter.