Aanhoudingen voor illegaal gokken op voetbalwedstrijden

In een internationaal onderzoek naar illegaal gokken op voetbalwedstrijden en witwassen heeft de FIOD in totaal vijf verdachten aangehouden. De hoofdverdachten zijn een 34-jarige man uit Rijswijk, een 40-jarige man uit Hilversum en een 40-jarige Nederlander die woont op Cyprus, maar tijdelijk verbleef in Den Haag. De drie mannen worden er van verdacht deel te nemen aan een criminele organisatie die in Nederland op grote schaal beroepsmatig gokweddenschappen buiten besloten kring aanbiedt. Daarnaast is nog een 49-jarige man uit Zevenhuizen aangehouden op verdenking van valsheid in geschrift. Een 58-jarige man uit Den Haag is aangehouden op verdenking van het aanbieden van illegale lotto en het witwassen van inkomsten daaruit.

In Nederland mag je alleen gokspelen aanbieden aan derden wanneer je daar een vergunning voor hebt. Deze verdachten hebben geen vergunning. De 40-jarige Nederlander op Cyprus zou de spil zijn bij het aanbieden van illegale gokmogelijkheden in Nederland. Het vermoeden is dat de 34-jarige man uit Rijswijk en de 40-jarige man uit Hilversum de voetbalwedstrijden waarop (anoniem) gegokt kon worden in Nederland aan de man brachten. Via diverse zogenaamde ‘agenten’ boden zij aan honderden derden gokweddenschappen aan. Het inzetten bij het gokken kon met contant geld en de eventuele winsten werden vervolgens ook contant uitbetaald. De verdachten zouden het geld dat ze verdienden met het aanbieden van illegaal gokken hebben witgewassen. Ze hebben over de in Nederland (contant) uitgekeerde winsten geen kansspelbelasting afgedragen.

Start onderzoek

Het onderzoek startte mede naar aanleiding van informatie uit Duitsland, dat de 40-jarige Nederlander van Cyprus verdacht wordt van mogelijke betrokkenheid in 2008 en 2009 bij matchfixing, waaronder ook wedstrijden in Nederland. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft onderzocht of er aanwijzingen zijn dat deze verdachte nadien nog betrokken is geweest bij matchfixing, maar daarvan is tot nog toe niet gebleken.

Internationale doorzoekingen

De FIOD heeft in Nederland vier woningen in Rijswijk (2), Den Haag en Hilversum doorzocht en een bedrijfspand in Den Haag. Op Cyprus hebben de autoriteiten op verzoek van Nederland een woonhuis doorzocht. Er is daarnaast gezocht op Curaçao, in Duitsland, Oostenrijk en Engeland. Er zijn behalve administratie, ook circa 100.000 euro contant geld, auto’s en luxe goederen, waaronder rolex-horloges in beslag genomen. Ook is op diverse panden beslag gelegd. Dit omdat misdaad niet mag lonen.

Ondermijning

Het aanbieden van gokspelen in Nederland zonder vergunning vindt het Openbaar Ministerie ernstig. Hiermee wordt het financieel-economische stelsel en het overheidsbeleid ten aanzien van gokken ondermijnd. Niet alleen de inleggers zijn geheel oncontroleerbaar, er is geen zicht op geldstromen, omzet, eventuele verdiensten en de controle op manipulaties van kansspelen is daarmee niet meer mogelijk. Er is geen zicht op personen die gokken en dat maakt het bestrijden van gokverslavingen lastig. Het gelegenheid bieden om anoniem in te kunnen zetten op wedstrijden wordt in het rapport ‘Matchfixing in Nederland’ als een extra risico beschouwd. Daarnaast wordt kansspelbelasting ontdoken in Nederland, maar mogelijk ook in andere landen.

Aanpak matchfixing en daaraan gerelateerde risico’s

De bestrijding van illegaal gokken, witwassen en fraude maakt onderdeel uit van de ‘Programmatische aanpak Matchfixing en de daaraan gerelateerde risico’s’. In deze aanpak werken diverse private en publieke partijen samen om de sport zuiver te houden. Hiertoe is een platform ingericht dat periodiek bijeenkomt en waar signalen van fraude kunnen worden gemeld. De aanpak van Matchfixing krijgt prioriteit bij het OM, opsporingsdiensten en private partijen. Informatie omtrent modi operandi en andere gegevens die behulpzaam kunnen zijn bij de preventie van matchfixing worden uitgewisseld.