Celstraf voor Roemeense winkeldief: geen lid criminele organisatie

De rechtbank Amsterdam heeft donderdag een Roemeense man van 23 veroordeeld tot een celstraf van 6 maanden. Een 27-jarige man werd vrijgesproken. De twee maakten volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket deel uit van een groep die zich schuldig maakt aan zogenoemd mobiel banditisme: het op grote schaal en in vele landen in Europa plegen van vooral winkeldiefstallen. Het OM had 6 en 18 maanden geëist voor deze “criminaliteit waarvan de samenleving veel last heeft en die lastig te bestrijden is”. Volgens de rechtbank was weliswaar sprake van enige planmatigheid maar onvoldoende om vast te stellen dat er een georganiseerd verband was met als doel het plegen van diefstallen.

De twee werden eerder dit jaar aangehouden wegens onder andere de diefstal van melkpoeder in supermarkten in Velsen en Rotterdam. Bij een doorzoeking in een woning waar in ieder geval een van de twee verbleef werden honderden gestolen sieraden, kleding met de prijskaartjes er nog aan, maar ook snoep, kinderschoenen, toiletartikelen en babyvoeding gevonden. Een deel van de spullen was verstopt in de kruipruimte van de woning.

Criminele organisatie?

De officier van justitie van het Landelijk Parket had bij de behandeling van de zaak aangevoerd dat deze vorm van criminaliteit de ‘eenvoudige’ winkeldiefstal overstijgt. Deze winkeldiefstallen worden gepleegd door een criminele organisatie en hebben een voor de maatschappij ontwrichtende werking, zo zei de officier. De rechtbank zag wel onderlinge contacten en een mogelijke rangorde maar zag in het dossier onvoldoende om de samenwerking in een criminele organisatie vast te kunnen stellen. De officier bekijkt de mogelijkheden van hoger beroep.

De twee hadden eerdere veroordelingen wegens winkeldiefstal in Nederland en elders in Europa.