Tot een jaar celstraf geëist wegens 'mobiel banditisme'

De officier van justitie in Amsterdam heeft vanochtend respectievelijk twaalf en zes maanden celstraf geëist tegen twee mannen van 24 en 25 jaar, beiden zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. De mannen worden verdacht van ‘mobiel banditisme’, waarbij ze op listige wijze te werk gingen. De mannen zouden onder meer een horloge, een handtas met portemonnee en sleutels, een rugzak en verschillende laptops hebben gestolen. Met name toeristen werden het slachtoffer.

De verdachten kwamen in beeld bij de politie na een diefstal van een dure tas uit een hotelbar en een diefstal van een horloge in het centrum van Amsterdam op de avond/nacht van 14 op 15 december. Die diefstallen bleken op camera te zijn vastgelegd. Later werd duidelijk dat een van de verdachten in oktober 2017 en maart 2018 in meer hotelrestaurants en hotellobbies ongemerkt tassen en rugzakken had weggenomen.

De man wiens horloge werd gestolen stond ’s nachts onder de luifel van een restaurant met vrienden een sigaret te roken. De verdachten leidden het slachtoffer af door een soort dans met het hem te doen - ook wel de voetbaltruc genoemd – om vervolgens ongemerkt het horloge van zijn pols te schuiven.

De officier van justitie heeft vandaag tijdens de zitting aangegeven dat alle feiten naar het standpunt van het OM wettig en overtuigend bewezen zijn. Bij het bepalen van de strafeis is aansluiting gezocht bij de nieuwe richtlijnen die per 1 mei 2019 voor mobiel banditisme gelden.

Uitspraak 31 mei.