“55-jarige verdachte is rücksichtslose reizende rover”

Vanmiddag heeft de officier van justitie tegen een 55-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats een celstraf van vier jaar geëist. De man die wordt verdacht van ‘mobiel banditisme’ zou in ieder geval zeven, maar waarschijnlijk 43, pinpassen hebben gestolen waarvan hij de pincode bij de pashouder heeft afgekeken. Daarna zou hij hun rekeningen hebben geplunderd.

“We hebben het hier vandaag over een rücksichtslose reizende rover. Een man die al jaren lang samen met bendeleden door Europa trekt en vermogensdelicten pleegt. Verdachte heeft geen binding met Nederland en komt hier enkel en alleen om makkelijke slachtoffers te schofferen, “aldus de officier van justitie vanmiddag.

Babbeltruc

Volgens het OM had de 55-jarige verdachte een vaste werkwijze. Hij zocht samen met een medeverdachte in een winkel naar een ouder slachtoffer. Bij de kassa keek hij over de schouder van zijn slachtoffer mee terwijl die zijn of haar pincode intoetste. Daarna liet hij een briefje van 5 of 10 euro vallen en deed alsof dit geld van het slachtoffer was. Buiten de winkel sprak hij het slachtoffer vervolgens opnieuw aan. Het geld was van hem en daarom wilde hij het graag terug, zo was zijn verhaal. Als het slachtoffer zijn of haar portemonnee pakte en het geld teruggaf, werd hij of zij vermoedelijk afgeleid en de pinpas gerold. De bankrekening bleek later geplunderd.​

Aliassen

De verdachte is in beeld gekomen nadat hij in augustus 2018 in Nederland was aangehouden en veroordeeld onder een valse naam. Vervolgens vermoedde de politie dat hij bij meerdere diefstalen betrokken zou kunnen zijn. Daarop is een grondig onderzoek gestart door de Amsterdamse politie. Hieruit bleek dat de verdachte zich al jaren schuldig zou hebben gemaakt aan strafbare feiten in Europa. Hij gebruikte daarbij verschillende namen. Op deze manier is het hem volgens het OM grotendeels gelukt onder de radar te blijven.

Signaal

“Vanuit Nederland moet er een duidelijk signaal komen dat wij dit soort praktijken niet accepteren en wat de consequenties zijn voor mensen die naar Nederland komen puur en alleen om hier slachtoffers te maken, “zei de officier van justitie in haar requisitoir. In haar strafeis laat de officier van justitie onder meer meewegen dat de verdachte doelbewust oudere slachtoffers zou hebben uitgekozen. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers was 74 jaar. Bij het bepalen van de strafeis is aansluiting gezocht bij de nieuwe richtlijnen die per 1 mei 2019 voor mobiel banditisme gelden.

Afpakken

De politie heeft berekend dat de 55-jarige verdachte bijna 52 duizend euro aan criminele activiteiten zou hebben verdiend. Het kan en mag niet zo zijn dat dergelijke misdaad loont. De officier van justitie heeft daarom vanmiddag een ontnemingsvordering aangekondigd. Dit betekent dat het OM op een andere zitting de rechtbank zal vragen de mogelijke criminele winsten van de 55-jarige man af te pakken.

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.