Ga naar de inhoud
Openbaar Ministerie
Sla navigatie over (Direct naar)
Direct naar
  • english
  • inloggen
Terug naar navigatie (Direct naar)
Sla navigatie over (Hoofdrubrieken)
Hoofdrubrieken
  • Home
  • Actueel
  • Organisatie
  • Onderwerpen
  • Werk & Stage
  • Contact
Terug naar navigatie (Hoofdrubrieken)
Zoek
sitepad
Home › Onderwerpen › Ondermijnende criminaliteit › Lading staal verhult 87 overzeese coketransporten

Lading staal verhult 87 overzeese coketransporten

De Amersfoortse Danny H. (30) zet jarenlang zijn kennissen en familie in voor de uitvoering van zijn slim opgezette constructie om cocaïne naar Engeland te exporteren. Zelf blijft hij zo goed mogelijk buiten beeld. Jarenlang vult hij zijn zakken door 87 drugstransporten van tientallen kilo’s naar Engeland te verschepen. Het lijkt een gouden business. Totdat een onbekende bron met de politie gaat praten.

De bal gaat rollen als het Team Criminele Inlichtingen (TCI) zeer concrete informatie ontvangt. Danny H., eigenaar van een goedlopend legaal autobedrijf, zou zich op grote schaal bezighouden met internationale harddrugstransporten. Hij zou gebruik maken van een Engelse chauffeur die de drugs in zijn vrachtwagen met de ferry naar Engeland vervoert. Zo zouden meerdere keren per maand drugstransporten naar Groot Brittannië plaatsvinden. De drugs zouden verstopt liggen in een lading staal, veilig verborgen voor scanapparatuur. De bron noemt zelfs het kenteken van de vrachtwagen.

Brein
De TCI-informatie betekent juli 2015 de start van een strafrechtelijk onderzoek ‘Start’ door een onderzoeksteam uit Midden-Nederland. “Hoofdverdachte Danny H. blijkt voor te komen in eerdere drugsonderzoeken. Hij zou het brein achter verschillende slimme drugstransporten zijn”, vertelt officier van justitie Daphne van der Zwan. Het onderzoeksteam besluit om eerst de administratie goed in kaart te brengen. “Hoeveel overtochten maakt de betreffende vrachtauto? Wie doet de boekingen en wie betaalt daarvoor? Stena Line, het bedrijf dat de overtochten met de ferry naar Engeland regelt, weet te vertellen dat de vrachtwagen wekelijks de overtocht met staal maakt. Carpet Discounter doet de boekingen.”

Het bedrijf Carpet Discounter staat op naam van Rob B., de oom van Danny’s schoonvader Jean Paul D. Het bedrijf blijkt een lege BV te zijn, vermoed wordt dat ‘eigenaar’ Rob B. een katvanger is. “Danny H. is de spil in het onderzoek. Hij lijkt zijn familie en een werknemer van zijn autobedrijf te gebruiken om ieder hun steentje bij te dragen aan de drugstransporten”, vertelt een coördinator van de politie Patrick Maas. Daarnaast ziet het onderzoeksteam dat er een façade aan deklading, BV’s, en administratie is opgezet om de transportwereld om de tuin te leiden.

Peilbaken
Om beter zicht te krijgen op de precieze route die de vrachtwagen wekelijks aflegt en welke stops die maakt, plaatst de politie een peilbaken op het voertuig. De verdachten moeten de drugs immers ergens in Nederland in de vrachtwagen verstoppen. “We zien dat de chauffeur steeds dezelfde route via Calais richting België naar Nederland rijdt en dat zijn enige stop een bedrijf in Barneveld is”, licht de politie coördinator toe. “Een interessante locatie. Het observatieteam ziet dat de rolluiken dicht gaan zodra de vrachtwagen binnenrijdt. Ook nemen zij steeds dezelfde personen waar bij de loods.” De politie vermoedt dat de verdachten daar de drugs inladen, waarna de chauffeur richting Hoek van Holland rijdt.

De vrachtwagen zou volgens de opdracht achttien ton staal vervoeren. Maar naast Barneveld, stopt de chauffeur nergens om te laden of lossen. Mogelijk gaat dezelfde rol staal dus al twee jaar op en neer naar Engeland. De staal zou afkomstig zijn van Tata-steel, maar het onderzoeksteam stelt vast dat de vrachtbrieven vervalst zijn en uit de computer van het bedrijf van Danny komen. “Valse vrachtbrieven, een deklading en een administratieve constructie die iets moet verhullen. Deze verdachten hebben duidelijk iets te verbergen”, stelt de officier van justitie.

Heimelijk opnemen
Na drie maanden onderzoek heeft de politie de rol staal nog steeds niet fysiek gezien. Om zekerheid te krijgen, besluit de politie om mee te liften op een controle van vrachtwagens op vluchtelingen door de Koninklijke Marechaussee. De rol staal blijkt inderdaad in de vrachtwagen te liggen. Tijdens de overtocht lukt het om de rol heimelijk te markeren. Ook verstopt de politie afluisterapparatuur op de oplegger. Rechercheurs hopen zo live mee te kunnen luisteren als de verdachten de cocaïne inbouwen in Barneveld.

De politie luistert vijf keer mee. In totaal heeft de politie acht verdachten in beeld die vermoedelijk betrokken zijn bij de internationale drugstransporten. De grote afwezige bij het inbouwen van de drugs is Danny H., de reden dat de actiedag wordt uitgesteld. “We hebben dan nog geen directe link tussen Danny H. en de Engelse chauffeur. Als we dan zouden ingrijpen, hebben we iedereen behalve de ‘grote man’”, legt Van der Zwan uit. “Maar we hebben snel geluk”, vervolgt ze. “De vrachtwagen maakt in buurt van Amersfoort onverwacht een stop die ze nooit maken. Rechercheurs snellen ter plaatse en zien dat Danny H. bij de chauffeur in de vrachtwagen stapt. De link die we nodig hadden.”

Cocaïne
Het onderzoeksteam heeft dan voldoende en gaat op 10 november 2015 over tot actie. De politie verzamelt zich rond het bedrijf in Barneveld. Afgesproken is dat het arrestatieteam ingrijpt als de vrachtwagen vanuit de loods in Barneveld vertrekt. Een spannend moment, want nu moeten de drugs daadwerkelijk in de rol staal zitten. “In de loods houden we alle aanwezigen aan. In de vrachtwagen ligt inderdaad de gemarkeerde rol staal. Aan de binnenkant zit een grote, stalen buis die we met kracht wegschuiven. In een verborgen compartiment vinden we inderdaad 57 pakketten van één kilo cocaïne en nog drie pakketten van een kilo heroïne. In de auto van de schoonvader van Danny H. vinden we nog vier kilo cocaïne verborgen tussen partijen hout”, memoreert Maas.

Naast de harddrugs, doet de politie nog een gouden vondst. In een rugtas van Piet W., de werknemer van het autobedrijf van Danny, zit een complete administratie: enveloppen op naam met geld er in en aantekeningen met wie wat betaald krijgt. “De chauffeur bijvoorbeeld zou 10.000 euro per overtocht krijgen. Deze schat aan informatie is van grote betekenis voor de ontnemingszaak”, benadrukt de officier. Tijdens de actiedag vindt de politie verder bij vrijwel alle verdachten een beveiligde pgp-Blackberry (Pretty Good Privacy). Het NFI weet de telefoons te kraken waardoor rechercheurs alle berichten kunnen lezen. De criminele gesprekken bevestigen de onderzoeksbevingen.

Danny H. en Rob B. zijn in hun woning aangehouden. De Engelsen hebben op verzoek van het onderzoeksteam de woning van de chauffeur in Engeland doorzocht. Zij stuiten op veel geld: 57000 pond cash. “Zijn vrouw werkte niet. Het gezin is in twee jaar tijd luxe op vakantie geweest naar Mexico, Egypte, Jamaica en Frankrijk. Ook onderging zijn vrouw een dure cosmetische ingreep. Dat klopt niet met zijn ‘normale’ chauffeurssalaris”, weet de officier. Het onderzoeksteam heeft alle informatie gedeeld met de Britten. Die zijn daarop een eigen onderzoek gestart naar witwassen door de chauffeur en zijn vrouw.

87 transporten
Van der Zwan vermoedt dat de verdachten zich al jaren bezighouden met harddrugstransporten naar Engeland. Ze baseert dat op de boekingen en de administratie en komt uit op een totaal van 87 drugstransporten. Het team heeft tijdens de actiedag tegen alle verwachtingen in nauwelijks geld aangetroffen, een grote domper. De officier houdt deze groep alleen verantwoordelijk voor de overtocht van harddrugs naar Engeland, onderzoek naar de herkomst en bestemming van de drugs heeft het team niet gedaan.

Op 28 en 29 november 2016, ongeveer een jaar na de actiedag, zijn de acht verdachten voor de rechter gekomen. De officier legt uit dat ze een langdurig zittingstraject wilde voorkomen. Om de zaak behapbaar te houden heeft ze op de tenlastelegging alleen de acht transporten opgenomen die het onderzoeksteam met peilbakens en observaties op het oog heeft gekregen, naast het onderschepte drugstransport van de actiedag. De rest van de 87 transporten zijn aan bod gekomen in de ontnemingszaak die een collega-officier van justitie tijdens dezelfde zittingsdagen heeft behandeld.

Uit de in beslag genomen boekhouding blijkt dat het grote geld is gedeeld door tweeën. Vermoedelijk had Danny H. een onbekende handlanger die tot grote ergernis van de politie en de officier niet in beeld is gekomen. “Danny H. geeft geen openheid van zaken. De reden dat wij in plaats van de 2,1 miljoen euro voor hem én voor de onbekende ander de volledige ontnemingsvordering van 4,3 miljoen op hem willen verhalen. De rechtbank is daar niet in mee gegaan en heeft Danny H. een ontneming op van 1,5 miljoen euro opgelegd. Wij zijn tegen dat vonnis in beroep”, zegt Van der Zwan.

Harde jongen
Op 22 december 2016 doet de rechtbank uitspraak in de drugszaak ‘Start’. Bijna alle verdachten zitten dan nog vast. De officier van justitie eist elf jaar celstraf tegen Danny H., maar de rechtbank veroordeelt hem tot negen jaar. De chauffeur hoort tien jaar tegen zich eisen en krijgt door de rechtbank acht jaar opgelegd. Ook hij moet 860.000 euro ontneming betalen. Tegen Jean Paul D. eist de officier acht jaar celstraf, hij krijgt zes jaar opgelegd. De werknemer van Danny H. hoort tien jaar tegen zich eisen en krijgt zes jaar opgelegd. Ook de overige verdachten die betrokken zijn geweest bij de drugstransporten krijgen jarenlange celstraffen opgelegd en moeten een bedrag aan ontneming betalen. Alleen ‘oma’, ook een familielid van Danny H., wordt vrijgesproken. De rechtbank vindt in tegenstelling tot het OM dat niet bewezen is dat de bejaarde vrouw op de hoogte was van het feit dat haar woning gebruikt werd om de drugs te verstoppen en te verpakken.

“Danny H. is in onze ogen de harde jongen die het grote geld verdiende, terwijl juist hij het minste risico heeft gelopen”, aldus de officier. Danny H. profiteerde jarenlang van zijn slimme constructie om vele honderden kilo’s harddrugs naar Engeland te exporteren. Bijna de perfecte misdaad, ware het niet dat een informant met de politie is gaan praten. Die informatie heeft het onderzoeksteam in een klein halfjaar tot in detail bevestigd gekregen.

De datum van de behandeling van het hoger beroep is nog niet bekend.

Deel dit op
  • RSS
  • Delen op Facebook
  • Delen op Google+
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter
  • Delen op Whatsapp
  • Mail deze pagina

Gerelateerd

  • OM mag politiemedewerkers alsnog vervolgen voor deelname criminele organisatie
  • 2018: Recordhoeveelheid cocaïne onderschept in haven Rotterdam
  • Tot 20 maanden cel voor verkopers drugs via darkweb
  • Douane onderschept grote hoeveelheden drugs tijdens Kerst
  • 8 jaar cel voor smokkel van 75 miljoen aan cocaïne

Meer over

  • drugs
  • Ondermijnende criminaliteit

De zaak sotry

Verhalen georganiseerde ondermijnende criminaliteit

Dit verhaal maakt deel uit van een reeks 'true crime stories', die is opgenomen in de Rapportage aanpak georganiseerde ondermijnende criminaliteit 2016. Dit bericht is op 28 november 2017 gepubliceerd. In acht verhalen wordt zichtbaar hoe georganiseerde ondermijnende criminaliteit wordt aangepakt.

Verhalen georganiseerde ondermijnende criminaliteit
Sla navigatie over (Verhalen georganiseerde ondermijnende criminaliteit)
  • Ondermijningsteam Zuid-Nederland: korte klap tegen drugsfabrikanten
  • Lading staal verhult 87 overzeese coketransporten
  • Klassiek recherchewerk ontmaskert Amsterdamse wapenhandelaren
  • Afpersing Jumbo: “De angst dat er slachtoffers zouden vallen, was groot”
  • Plofkrakers: professioneel, streetwise en extreem gewelddadig
  • Gevaarlijk wildwest in de haven
  • Een luxe leven met valse facturen
  • Schat aan criminele gesprekken in handen van politie en justitie
Terug naar navigatie (Verhalen georganiseerde ondermijnende criminaliteit)
Broodkruimelnavigatie
Home › Onderwerpen › Ondermijnende criminaliteit › Lading staal verhult 87 overzeese coketransporten
zoek

Snel naar

  • Slachtoffer
  • Verdachte
  • Boetebase
  • Beleid & Straffen
  • Agenda strafzittingen

Meest bezocht

  • Vraag en antwoord
  • In beslag genomen voorwerpen
  • Klachten
  • Vacatures
  • Stages
  • Wet openbaarheid bestuur (Wob)

Uitgelicht

  • Jeugd, Gezin en Zeden
  • Cybercrime
  • Mensenhandel
  • Kinderporno
  • Veel voorkomende criminaliteit (ZSM)

Algemeen

Het OM heeft de leiding over de opsporing en vervolging van strafbare feiten.

  • Contact
  • Digitaal loket
  • Over deze website
  • Privacy statement
Volg het Openbaar Ministerie op:
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Zie ons Linkedin profiel
Openbaar Ministerie op Youtube
Zie ons Instagram account
Volg ons via soundcloud