Ga naar de inhoud
Openbaar Ministerie
Sla navigatie over (Direct naar)
Direct naar
  • english
  • inloggen
Terug naar navigatie (Direct naar)
Sla navigatie over (Hoofdrubrieken)
Hoofdrubrieken
  • Home
  • Actueel
  • Organisatie
  • Onderwerpen
  • Werk & Stage
  • Contact
Terug naar navigatie (Hoofdrubrieken)
Zoek
sitepad
Home › Onderwerpen › Ondermijnende criminaliteit › Intimiderende hesjes en geraffineerde afpersingen

Intimiderende hesjes en geraffineerde afpersingen

Intimiderende hesjes, afpersingen in clubverband, openlijke geweldpleging. Leden van de Outlaw Motorcycle Gang Bandidos Sittard ontlenen grote invloed aan hun gewelddadige reputatie. Zij jagen getuigen de stuipen op het lijf, met als resultaat dat die de kaken stevig op elkaar houden tegenover de politie. Het strafrechtelijk onderzoek van OM en politie Limburg richt zich in eerste instantie op twee individuele leden, maar al gauw lijkt er binnen de motorclub sprake te zijn van een criminele organisatie.

Begin 2014 komt het Team Criminele Inlichtingen (TCI) met de informatie dat Marco H. en Winfried H., beiden lid van de Bandidos, zich bezighouden met internationale drugshandel. Op dat moment zitten vier andere leden van de motorclub, waaronder president Harrie R., vast voor het bezit van vuurwapens. Aan de hand van de TCI-informatie starten OM en politie eind mei 2014 een strafrechtelijk onderzoek op de twee mannen. “De president en de andere leden komen december 2014 weer op vrije voeten. We zien dan dat Marco H. en Winfried H. veel contact hebben met de andere Bandidos-leden. Zo krijgen we ook vrij snel zicht op afpersingspraktijken in clubverband”, zegt de teamleider van de politie.

Aartsrivaal

De zaaksofficier van parket Limburg en zijn politieteam besluiten het onderzoek verder uit te bouwen. Dat betekent niet meer alleen op de twee individuen rechercheren, maar breder kijken in clubverband. “Reden daartoe zijn ook twee aanslagen aan het adres van Harrie R. en een aanslag op de woning van een ander Bandidos-lid waarbij zware granaten exploderen tegen raam en voordeur. We hadden informatie dat mogelijk aartsrivaal Hells Angels daar achter zou zitten, maar dat hebben we niet kunnen vaststellen. Tussen beide clubs heerst al lang een broeierige sfeer. Sinds de Bandidos zich begin 2014 in Sittard vestigden, woedt een felle territoriumstrijd”, weet de zaaksofficier.

Het onderzoeksteam ontvangt ook informatie over slachtoffers van ernstige bedreigingen en afpersingen door leden van de Bandidos. Zo groeit de zaak en komen steeds meer verdachten in beeld. Reden om een tweede zaaksofficier van het Landelijk Parket (LP) bij de zaak te betrekken. Outlaw Motorcycle Gangs (OMG) is een kernthema van het LP, dat op dat gebied de nodige expertise in huis heeft. Daarom werken de officieren van parket Limburg en het LP intensief samen aan het onderzoek.

Het valt het onderzoeksteam op dat er na de vrijlating van de president meer sturing komt op individuen binnen de club. Harrie R. en de vicepresident zwaaien duidelijk de scepter. “De leden leggen verantwoording af aan dat duo. En het is de president die beslist of ze hun hesjes aan mogen trekken naar bepaalde gelegenheden”, zegt de zaaksofficier uit het zuiden. Die bevindingen in combinatie met de signalen van afpersingen, versterkt het onderzoeksteam in hun vermoeden dat de Bandidos niet zomaar een motorclub is, maar een criminele organisatie.

25000 euro

“Een sprekend voorbeeld is de afpersing van een aannemer die in opdracht van een Bandidos-lid een schutting bouwt. De opdrachtgever is uiteindelijk niet tevreden met het geleverde werk en weigert te betalen. De aannemer wil toch graag zijn geld en waagt er een telefoontje aan. Als het Bandidos-lid geen gehoor geeft, dreigt hij een deurwaarder in de arm te nemen. In plaats van dat de aannemer zijn geld krijgt, maakt het Bandidos-lid er ‘een clubzaak’ van. Hij beweert dat de aannemer hem bedreigd heeft en daar staat een boete op: maar liefst 25000 euro”, verzucht de officier van parket Limburg. Tijdens het onderzoek ziet het team zes van dit soort geraffineerde afpersingen.
Tot grote frustratie van het onderzoeksteam, doen de slachtoffers zelden aangifte. Zij zijn doodsbang voor represailles. Er komen wel telefoontjes binnen van slachtoffers die in paniek de politie bellen, maar naar het politiebureau komen doen ze niet. Slachtoffers hebben niets te vrezen van de politie, des te meer van de Bandidos. “Als slachtoffers voor verhoor bij de rechter-commissaris komen, horen we vaak dat de afpersing een ‘gewoon’ zakelijk geschil is. Zo is er een slachtoffer dat gedwongen zijn Rolex en auto af moest staan aan de Bandidos, maar ook diegene beweerde over het horloge dat ‘hij het toch niet meer wilde hebben’”, zegt de politie teamleider.

Red Devils

Naast de afpersingen, krijgen politie en OM zicht op ernstige intimidatie en openlijke geweldpleging in een café in Sittard. Begin januari 2015 gaat Harrie R. met vier Bandidos-leden naar het café toe. De uitbater van de zaak is lid van de Red Devils, een supportclub van de Hells Angels. Binnen roept de president uit pure territoriumdrift dat de Red Devils daar niet langer welkom zijn. Die boodschap moet de uitbater maar goed in zijn oren knopen. Als de Bandidos op 7 mei opnieuw in het café komen, dit keer met zestien man, zitten daar toch drie leden van de Red Devils. “Al snel ontaardt de ontmoeting in een gevecht. De Bandidos-leden, zwaar in de meerderheid, slaan hard op de drie in. De uitbater van het café schiet daarop in blinde paniek met een pistool door het raam. De kogel zoeft rakelings langs het hoofd van een Bandidos-lid. De Bandidos stuiven dan snel weg. Ze laten de drie Red Devils-leden gewond achter”, aldus de LP-officier.

Na het handgemeen vertrekken de Bandidos naar een Hells Angels café. Daar positioneren ze zich keurig in een rijtje en maken een foto met hun telefoon die ze naar de Bandidos Duitsland sturen. Het machtsvertoon moet duidelijk maken hoe sterk en onverslaanbaar ze wel niet zijn. “Op dat moment horen we over de tap dat de Bandidos balen dat ze geen wapens naar het café hadden meegenomen”, zegt de teamleider van de politie. Uit afgeluisterde gesprekken blijkt vervolgens dat de Bandidos wapens willen bestellen bij een zekere Johan K.

De Bijbel

Tijd om in te grijpen. Het team bereidt zich voor op een grootschalige klapdag op 27 mei 2015. Die dag vinden de aanhoudingen en 25 doorzoekingen plaats. “Bij de ‘wapenleverancier’, Johan K., treffen we in een grote loods een onverwacht groot wapenarsenaal aan. Van raketwerpers en Kalasjnikovs tot handgranaten, vuurwerk en tonnen vol munitie”, zegt de politie teamleider. De link tussen de wapenleverancier, de wapens en de Bandidos is nog altijd in onderzoek. De politie neemt die dag ook materialen in beslag die bedoeld zijn voor de productie van synthetische drugs.

De verdachten zwijgen in alle toonaarden. Niet zo gek, want dat schrijft de ‘Bandidos Bijbel’ in niet mis te verstane woorden voor. In de ‘Bijbel’, gevonden bij Harrie R., staan de afspraken waar ieder lid zich aan moet houden. Regel één: praat nooit met de politie. Wie zich niet aan dergelijke regels houdt, wordt gestraft. In de vorm van ontslag, een boete of het inleveren van de motor.

De officier uit het zuiden legt uit dat het onderzoeken en blootleggen van de financiële stromen, een belangrijke bouwsteen is voor de bewijsbaarheid van de criminele organisatie. De financiën kunnen dwarsverbanden aantonen, maken inzichtelijk hoe de organisatie functioneert. “Zo kunnen we bijvoorbeeld de relatie tussen de Bandidos en de wapenleverancier in kaart brengen. We kregen daar helaas veel te laat specialistische politiecapaciteit voor vrij. Dat is een vertragende factor in het onderzoek”, laten beide officieren weten. Uiteindelijk is er vanuit de landelijke eenheid en de Fiod bijstand geleverd.

PGP-telefoons

De voorlopige hechtenis van de Bandidos-leden is sinds november 2015 geschorst. De zaaksofficier van parket Limburg heeft niet eerder zulke stevige schorsingsvoorwaarden gezien. “Het komt neer op huisarrest. Ze mogen de stad niet uit en onderling contact is verboden.” Op de tenlastelegging zal de criminele organisatie, de openlijke geweldpleging en bij een aantal verdachten de wapens en drugshandel komen te staan. De eerste zaaksofficier had niet verwacht dat het onderzoek zo vruchtbaar zou zijn. “We hebben te maken met doorgewinterde criminelen die volledig op de hoogte zijn van de opsporingsmiddelen die we kunnen inzetten. Zo communiceren ze met beveiligde pgp-telefoons, die het onderzoek flink kunnen frustreren. We zijn op twee individuen begonnen, maar door breder in clubverband te kijken vulde het verhaal zich eigenlijk vanzelf in."

De inhoudelijke behandeling zal naar verwachting in 2017 plaatsvinden.

Deel dit op
  • RSS
  • Delen op Facebook
  • Delen op Google+
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter
  • Delen op Whatsapp
  • Mail deze pagina

Gerelateerd

  • OM mag politiemedewerkers alsnog vervolgen voor deelname criminele organisatie
  • OM grotendeels tevreden over vonnissen in online gokkenzaak
  • OM tevreden met verbod Bandidos MC Holland
  • Actieweek tegen ondermijning
  • Mannen verdacht van criminele organisatie en betrokkenheid moord

Meer over

  • Ondermijnende criminaliteit
  • Outlaw Motorcycle Gang

bandidios

Verhalen ondermijnende criminaliteit

Dit verhaal maakt deel uit van een reeks 'true crime stories', die is opgenomen in Rapportage aanpak georganiseerde ondermijnende criminaliteit 2015. Dit bericht is op 30 augustus 2016 gepubliceerd. In acht verhalen wordt zichtbaar hoe georganiseerde ondermijnende criminaliteit wordt aangepakt.

Verhalen ondermijnende criminaliteit
Sla navigatie over (Verhalen ondermijnende criminaliteit)
  • Bolidehandelaar onaantrekkelijk voor boven- en onderwereld
  • “Vogels met prijskaartje van 4000 tot 20.000 euro zijn geen zeldzaamheid”
  • 120.000 euro cash verstopt in een opgerolde tent
  • Intimiderende hesjes en geraffineerde afpersingen
  • Meerdere liquidaties voorkomen
  • Bitcoinonderzoek: jonge witwassers leven als God in Frankrijk
  • Een warm nest tegen een hoge prijs
  • Koelbloedige liquidatie: gewetenswroeging doet Kroaat verklaren
Terug naar navigatie (Verhalen ondermijnende criminaliteit)
Broodkruimelnavigatie
Home › Onderwerpen › Ondermijnende criminaliteit › Intimiderende hesjes en geraffineerde afpersingen
zoek

Snel naar

  • Slachtoffer
  • Verdachte
  • Boetebase
  • Beleid & Straffen
  • Agenda strafzittingen

Meest bezocht

  • Vraag en antwoord
  • In beslag genomen voorwerpen
  • Klachten
  • Vacatures
  • Stages
  • Wet openbaarheid bestuur (Wob)

Uitgelicht

  • Jeugd, Gezin en Zeden
  • Cybercrime
  • Mensenhandel
  • Kinderporno
  • Veel voorkomende criminaliteit (ZSM)

Algemeen

Het OM heeft de leiding over de opsporing en vervolging van strafbare feiten.

  • Contact
  • Digitaal loket
  • Over deze website
  • Privacy statement
Volg het Openbaar Ministerie op:
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Zie ons Linkedin profiel
Openbaar Ministerie op Youtube
Zie ons Instagram account
Volg ons via soundcloud