Operatie Alfa: opsporingsonderzoek afgerond

Sinds 2017 deed het Openbaar Ministerie Oost-Brabant onderzoek naar een crimineel familienetwerk uit Oss. Tijdens Operatie Alfa werd eind 2019 en begin dit jaar een groot aantal leden van het netwerk opgepakt. Het omvangrijke opsporingsonderzoek is afgelopen maand officieel afgerond. De komende dagen zijn er opnieuw zittingen in het onderzoek. Samen met persofficier Janine Kramer blikken wij terug en vooruit op het onderzoek.

Wat was ook alweer de aanleiding voor Operatie Alfa?

“Daarvoor moeten we een aantal jaren terug. In 2014, 2015 en 2016 werden tientalen dreigingsinschattingen gemaakt na ernstige incidenten. Die konden allemaal in verband worden gebracht met dit netwerk en dat baarde ons grote zorgen. Het ging bijvoorbeeld om brandstichtingen, maar ook om zware mishandelingen. Mensen die werden bedreigd, moesten worden beveiligd en dat had natuurlijk behoorlijke effecten op beschikbare politiecapaciteit. Uiteindelijk werd besloten om de loep op dit crimineel familienetwerk te leggen met als uiteindelijke doel om de organisatie te ontmantelen.”

Heeft dat wat opgeleverd?

“De afgelopen jaren is enorm veel tijd gestoken in het opsporingsonderzoek en dat is niet zonder resultaat gebleven. Tijdens Operatie Alfa werd een grote hoeveelheid zware vuurwapens, drugs en geld in beslag genomen. Gedurende het onderzoek kregen we, onder meer dankzij afluisteroperaties, steeds meer zicht op de handelswijze en concrete criminele activiteiten van deze organisatie. Alle onderzoeksresultaten zijn inmiddels gebundeld in een einddossier.”

Wat is er het afgelopen jaar allemaal aan onderzoek gedaan?

“Ook na de arrestaties van eind 2019 en begin 2020 heeft het onderzoeksteam niet stilgezeten. De doorzoekingen in het kader van Operatie Alfa gaven aanleiding voor verder onderzoek. Op wapens werd bijvoorbeeld DNA gevonden, dat later werd gematcht met verdachten uit deze zaak. Het heeft alle verdenkingen alleen maar groter gemaakt.”

De komende tijd zijn er regiezittingen, wat betekent dat?

“Tijdens een regiezitting wordt onder andere gesproken over de stand van het onderzoek en wordt besproken of op verzoek van de verdediging of op vordering van de officier van justitie nog nader onderzoek moet plaatsvinden. De zaak wordt in ieder geval niet inhoudelijk behandeld. Tijdens de zittingen zal het ook gaan over de voorlopige hechtenis van de verdachten en over de verdere planning.”

Komen er nog nieuwe feiten aan de orde tijdens de zittingen?

“Zoals gezegd hebben wij ook de afgelopen periode veel onderzoek gedaan en dat heeft geleid tot nieuwe onderzoeksbevindingen. Wij zullen resultaten daarvan vanaf morgen presenteren in de rechtszaal.”