Operatie Alfa: Witwasconstructie bij aankoop woning leider organisatie

De vermeende leider van de criminele organisatie rond Operatie Alfa had nauwelijks legale inkomsten. Toch woonde hij tijdens zijn aanhouding in 2019 in een vrijstaand huis ter waarde van 700.000 euro. Volgens het Openbaar Ministerie werd de woning door middel van een schijnconstructie betaald met crimineel geld. De aankoop van het huis stond vandaag centraal bij de inhoudelijke behandeling van de zevende zaak in het onderzoek rond Operatie Alfa.

Op papier werd de woning aan de Koolzaadweg in Berghem gekocht door een Bulgaars bedrijf. De leider van organisatie betrok de woning met zijn gezin. Om dat te verbloemen, schreef een ander lid van de organisatie zich op het adres in. Het zijn allemaal handelingen die de criminele herkomst van het geld moesten maskeren. Want dat er sprake is van crimineel geld, lijdt volgens de officieren van justitie geen twijfel: “Het saldo op zijn rekening bedroeg op enig moment vier euro en net als zijn vrouw had deze verdachte nauwelijks legale inkomsten. Uit alles blijkt echter dat ze als leden van de organisatie volop bezig waren met drugs- en wapenhandel.” De officieren van justitie presenteerden vrijdag een uitgebreide reconstructie van de witwaszaak.

Reis naar Bulgarije

De verdenking van witwassen wordt bevestigd door tal van bewijsmiddelen uit het dossier. In het oog springend is een reis naar Bulgarije. In opdracht van de leider van de organisatie vertrok een deel van de groep in februari 2019 naar de hoofdstad Sofia. In een verborgen ruimte van de auto was 700.000 euro verstopt. De kostbare lading was goed verborgen, want werd zelfs tijdens grenscontroles niet ontdekt. In een afgeluisterd gesprek zei de leider van de organisatie daar later over: “Ik heb 700.000 euro naar Bulgarije gebracht. Ze hebben twee keer op de grenzen gecontroleerd, met honden en alles, en hebben het niet gevonden.” Tijdens de reis werd het geld door de leden van organisatie niet uit het oog verloren. Een van de verdachten sliep in zijn hotelkamer zelfs op een deel van de pakken geld, voordat het bedrag werd overgedragen en het gezelschap weer naar Nederland terugkeerde. Een ander verstopte het achter de koelkast in zijn hotelkamer, zo blijkt uit gesprekken.

Rookgordijn

Nu de financiën geregeld waren, kon de organisatie overgaan tot het creëren van een rookgordijn voor de werkelijke bewoning van de woning. Zoals aangegeven betrok de leider van de organisatie de woning, die dus op papier was gekocht door een Bulgaars bedrijf. Een ander lid van de organisatie schreef zich op het adres in, maar kwam er amper. Dit in tegenstelling tot de vermeende leider van de organisatie. Zijn auto en die van zijn gezinsleden reden er af en aan, blijkt onder meer uit observaties. Op basis van alle bevindingen uit het dossier is het voor het OM helder: “Wij kunnen niet anders dan concluderen dat de verhuur van de woning aan een van de verdachten slechts een gefingeerde constructie was.”

Tegenstrijdig

De drie verdachten die daarover werden bevraagd vertelden drie verschillende en soms zelfs ronduit tegenstrijdige verhalen. De officier van justitie daarover: “Ze deden erg hun best de werkelijke eigendom en bewoning van de woning en de herkomst van het geld waarmee die woning werd betaald, te verbloemen. De vele inconsistente verklaringen en andere onderzoeksbevindingen die niet stroken met het rookgordijn dat verdachten trachtten op te werpen, maken in onze visie dat de verdachten in dat ‘verbloemen’ geenszins slaagden.” Dat de hoofdverdachte uit het onderzoek heel goed weet waar hij mee bezig was, blijkt wel uit een afgeluisterd gesprek met een bekende: “Kijk en nou duw je je zwarte teringzooi erin en op papier huur ik hem.”

Het OM acht wettig en overtuigend bewezen dat in ieder geval zeven leden van de organisatie zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen of het mogelijk maken daarvan.