Operatie Alfa: In ‘De Schuur’ werd cocaïne verwerkt: “Als hier een drugshond binnenkomt, die wordt helemaal gek”

Eerder deze week werd tijdens de inhoudelijke behandeling van zaak 9 al duidelijk dat er in ‘De Schuur’ op het woonwagenkamp in Oss niet alleen werd vergaderd over drugs en wapens, maar dat er ook drugs werden gewogen en verpakt. Bij de zaak die vandaag in de rechtbank werd behandeld, was dat ook het geval. Deze keer ging het om cocaïne. Het OM vervolgt zeven leden van de criminele organisatie rond Operatie Alfa voor dit feit, zaak 11.

Op de vaste vergaderplek waanden de verdachten zich veilig en er werd dan ook volop gesproken over ‘M’, ‘ICE’, ‘dirty drugs’ en ‘cocaïne’. Op 28 februari 2019 werd er volop gepraat over cocaïne. Maar het bleef die dag niet bij praten. Het OM verdenkt de criminele organisatie ervan dat ze die dag bezig waren met het verwerken van een grote hoeveelheid cocaïne.

Afgeluisterde gesprekken

Uit meerdere gesprekken blijkt duidelijk de verdachten bezig zijn met het persen van cocaïne. Een van leden wordt door de leider van de organisatie zelfs gewaarschuwd: “Pas op dat je dadelijk geen cocaïne aan je mouw hebt zitten. Dan vinden ze er dadelijk nog drugs op.” Ook zegt hij: “Als hier een drugshond binnenkomt, die wordt helemaal gek. Het zijn uitspraken die naadloos passen bij de verdenkingen, zo vindt het OM. Experts van de politie hebben de gesprekken geanalyseerd en komen tot de conclusie dat de gesprekken passen bij het samenpersen van blokken cocaïne. Ook was te horen dat de cocaïne na het persen en drogen verpakt moesten worden in huishoudfolie en omwikkeld met tape.

Camerabeelden

Dat de verdachten in de vergaderruimte bezig waren met het versnijden, persen en verpakken van cocaïneblokken, lijdt volgens de officieren van justitie geen twijfel. Niet in de laatste plaats omdat de geluiden en gesprekken naadloos passen bij de camerabeelden van die bewuste avond:
“Op camerabeelden zijn verdachten te zien die op verschillende tijdstippen de ontmoetingsruimte in- en uitlopen, handschoenen dragen, in de weer zijn met een rode pers, lege en gevulde plastic tassen naar binnen en weer naar buiten dragen. Aan het einde van de avond wordt een bouwstofzuiger gebruikt om de tafel weer schoon te zuigen.”

Andere bewijzen

De overtuiging dat de verdachten zich die avond daadwerkelijk bezighielden met het bewerken en verwerken van cocaïne, wordt nog eens versterkt door de vondst van verschillende hoeveelheden cocaïne op verschillende ‘stashplaatsen’ van de criminele organisatie tijdens de grote actiedag van november 2019. In een schuur van een andere woning op het kamp werd een metalen plaat met de cijfers ‘777’ gevonden. Daarover werd ook in de vergaderruimte gesproken in relatie tot het stempelen van cocaïne: “Dat is 777.”

Actief deelgenomen

Voor de officieren van justitie is het duidelijk: “Van alle verdachten die vandaag voor dit feit terecht staan, staat vast dat zij die dag een periode in de schuur zijn geweest. Een schuur waar op dat moment handelingen werden verricht die betrekking hadden op het versnijden, persen en/of verpakken van cocaïne. Daarnaast hebben zij ook allen actief deelgenomen aan de gesprekken die hierover gingen én hebben zij actieve handelingen verricht.” Het OM acht de ten laste gelegde feiten wettig en overtuigend bewezen.