Operatie Alfa: ‘Bankiers’ van criminele organisatie verdacht van witwassen

In november 2019 werd tijdens de eerste grote actiedag van Operatie Alfa door de politie urenlang gezocht op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss. In de woning die hoorde bij ‘De Schuur’ vond de politie in een verborgen ruimte in een slaapkamer ruim 263.000 euro. Volgens het Openbaar Ministerie geen toeval. De bewoners van het huis beheerden namelijk de kas van de criminele organisatie. Zaak 13 uit het proces rond Operatie Alfa draait om witwassen en ‘de pot’ van de organisatie.

Uit het onderzoek bleek dat het stel een cruciale rol vervulde bij het financiële reilen en zeilen van de organisatie. Hoe ging dat in zijn werk? De officier van justitie: “De twee verdachten bewaarden en verdeelden het geld en hielden de boekhouding bij.” Ze handelden grotendeels in opdracht van de leider van de criminele organisatie, zo concludeert het OM op basis van afgeluisterde gesprekken. In het oog springend in dat kader was een bericht van de leider van de organisatie naar de vrouwelijke verdachte met de mededeling dat de volgende ochtend ‘twee kerels’ geld zouden komen halen. Toen de ‘kerels’ uiteindelijk kwamen, vonden zij het te ontvangen bedrag kennelijk onvoldoende, maar: “Als ik iets af moet geven en ik krijg de opdracht om zoveel mee te geven dan ga ik niet meer geven”, zo reageerde de verdachte. Maar uit veel meer gesprekken blijkt dat de bewoners van het pand op het kamp als ‘bankiers’ voor de organisatie werkten.

Crimineel geld

Voor de officieren van justitie is het meer dan duidelijk dat het gaat om crimineel geld: “Deze twee verdachten maakten deel uit van een criminele organisatie die geld verdiende met onder meer de handel in drugs en wapens. Verdachten en hun medeverdachten worden dergelijke feiten ook verweten.” De verdenking van witwassen komt ook voort uit onderzoek naar de legale inkomsten van de verdachten: “Ze hadden nauwelijks legale inkomsten en hetgeen ze wel verdienden past totaal niet bij de ruim 263.000 euro die op hun slaapkamer werd gevonden.”

'Telduim'

Op zakjes, waarin geld zat verpakt dat was verstopt, zat één vingerafdruk van elk van de verdachten. Voor het OM is dit geen verrassing. Immers, uit meerdere gesprekken blijkt dat er met grote regelmaat geld aanwezig was en werd geteld in de woning. Tegen de vermeende leider van de organisatie liet de mannelijke verdachte zich zelfs uit over een ‘telduim’, die zeer deed van het geld tellen

Voor het OM staat vast dat de twee verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan gewoontewitwassen en dat ze als ‘bankiers’ een prominente rol speelden in de criminele organisatie.