Operatie Alfa: Gevonden wapenarsenaal houdt verband met grootschalige wapenhandel

In het onderzoek rond Operatie Alfa werden grote hoeveelheden aan vuurwapens gevonden. De vondst was volgens het Openbaar Ministerie geen toeval. Sterker nog: de criminele organisatie zat vol in de vuurwapenhandel, zo concludeert het OM op basis van een dossier vol met bewijsmateriaal. De zaak tegen 11 verdachten werd vandaag als zaak 12 behandeld in de rechtbank in Den Bosch.

Net als in veel andere onderzoeken speelt ook in deze zaak ‘De Schuur’ op het kamp in Oss een belangrijke rol. Dankzij de langdurige afluisteroperatie van de politie werd duidelijk dat leden van de organisatie vrijwel dagelijks in alle openheid spraken over het gebruik van en de handel in vuurwapens, onderdelen van vuurwapens en munitie. Ieder had daarbij zijn of haar rol. Waar de ene verdachte volop bezig was met het in- of verkopen van wapens, was de ander bezig met het leggen van contacten om wapens te kunnen modificeren: “Alle activiteiten van de verdachten tezamen maakten dat de handel kon bestaan en voortduren”, zo markeerde de officier van justitie op de zitting.

Wapenarsenaal

Op het kamp in Oss, maar ook op andere plekken in de regio werden in november 2019 grote wapenvondsten gedaan. In een ondergrondse ruimte bij het kamp werd een compleet wapenarsenaal gevonden. De officier van justitie daarover: “En daar zat grof geschut bij. Het ging om volautomatische vuurwapens zoals machinegeweren, militaire aanvalswapens dus.” Ook in een verborgen ruimte van een busje werden tijdens Operatie Alfa grote hoeveelheden met (automatische) vuurwapens gevonden, net als magazijnen, patronen en een geluiddemper. Verder zijn ook vuurwapens, onderdelen van vuurwapens en patronen aangetroffen bij individuele verdachten en zijn er meerdere DNA-matches van leden van de organisatie gevonden op (onderdelen van) vuurwapens.

Bewijsmateriaal

De officieren van justitie presenteerden maandag een reeks aan gesprekken, waaruit onomstotelijk de vuurwapenhandel van de organisatie blijkt. In een van de gesprekken tussen leden van de organisatie wordt over het testen van wapens gesproken. De vermeende leider van de organisatie zegt onder meer dat ‘de AK 100% was’. Ook worden zonder enige terughoudendheid de eigenschappen besproken van de vuurwapens UZI, Glock, M16’s, Smith en Wesson, Colt, M14’s. De leider zegt onder meer dat hij 40 kilo speed en 15.000 euro ruilt voor pistolen in Joegoslavië, om daar te zeggen dat hij nog twee snipers heeft liggen. Verder geeft hij aan dat “onze jongen” een snipergeweer van hem in de grond heeft gestopt en hij nou niet meer weet waar hij zit. Het zijn volgens de officieren van justitie gesprekken die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten: “Deze groep is volop bezig met de handel in vuurwapens, zoveel is wel duidelijk. De gesprekken, de beelden, de vondsten en de DNA-matches vormen een schat aan bewijs daarvoor.”

Schoten

Dankzij camerabeelden en audio-opnames werd ook duidelijk dat door meerdere leden niet alleen gesproken werd over wapens. Ze werden ook uitgeprobeerd, bijvoorbeeld op 31 december 2018 en 1 januari 2019. Meerdere leden van de organisatie waren op die oudejaarsavond in ‘De Schuur’ aanwezig. Overduidelijk zijn er harde kallen uit een vuurwapen te horen, maar de groep lijkt niet tevreden over de kwaliteit van de wapen. De leider van de organisatie daarover: "Nee, ik geef m terug, die pakt ie terug, daar heb je niks aan, aan zo'n ding". Kennelijk heeft men ook de beschikking over een automatisch vuurwapen van het merk/type AK, want Anton Reuvers zegt hierover: "Die AK is ook niet goed hij, die sloeg net ook twee keer vast.”

De officieren van justitie achten alle tenlaste gelegde feiten wettig en overtuigend bewezen.