Schoolverzuim/spijbelen
Het Openbaar Ministerie vindt het belangrijk dat leerplichtige jongeren naar school gaan. Spijbelaars kunnen erop rekenen dat de leerplichtambtenaar dit meldt bij de officier van justitie.
Is een spijbelaar jonger dan 12 jaar dan zullen de ouders zich bij de officier moeten verantwoorden. Ouders kunnen bovendien een procesverbaal krijgen wanneer ze hun kind onder schooltijd op vakantie meenemen.
Spijbelen kan een signaal zijn voor achterliggende problematiek bij jongeren en spijbelaars lopen een groter risico om met de politie in aanraking te komen.
Aanpak
Bij het handhaven van de leerplicht staat een integrale aanpak voorop. Door een sluitend netwerk te vormen, kan worden voorkomen dat leerplichtige jongeren –te- lang verzuimen, met problemen rondlopen of zonder startkwalificatie de school verlaten. Het halen van een startkwalificatie is in het belang van de jongeren zelf en in het belang van onze samenleving. Ongeoorloofd schoolverzuim kan een indicatie zijn voor achterliggende problemen. Schoolverzuim is bovendien een risicofactor voor het voortijdig verlaten van de school en het afglijden in de criminaliteit. Samenwerking tussen scholen, ouders, betrokken instanties en jongeren is onontbeerlijk om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren uiteindelijk een startkwalificatie halen en voldoende toegerust de arbeidsmarkt op gaan.
Verantwoordelijkheid van ouders en jongeren
Op grond van de Leerplichtwet zijn ouders er verantwoordelijk voor dat hun kinderen bij een school staan ingeschreven en die ook bezoeken. Vanaf 12 jaar zijn leerlingen medeverantwoordelijk voor het volgen van de lessen. Ouders en jongeren zijn dus primair zelf verantwoordelijk voor naleving van de leerplicht.
Het college van burgemeester en wethouders (B&W) is verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de Leerplichtwet en heeft daarvoor leerplichtambtenaren aangesteld. Bij de handhaving van de leerplicht zijn diverse partijen betrokken. In laatste instantie is dat Justitie. De rol van Justitie is enerzijds die van ‘stok achter de deur’, anderzijds kan een interventie in gedwongen kader nodig zijn om de gewenste gedragsverandering(en) tot stand te brengen. De leerplichtambtenaar vormt in de uitvoering van de aanpak van schoolverzuim de verbindende schakel.
In het schooljaar 2016-2017 bedroeg het relatief verzuim 66.725.
Van relatief verzuim wordt gesproken wanneer een leerling in 4 weken meer dan 16 uur afwezig is. Bij absoluut verzuim staat de leerling niet bij een school ingeschreven.