Strafzaak Bart van U. (afgesloten)

Bart van U. is op 16 maart 2017 door het gerechtshof veroordeeld tot 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van zijn zus en oud-minister Els Borst.

Tijdlijn zaak Bart van U.

Commissie Hoekstra

Het College van Procureurs-generaal heeft een speciale onderzoekscommissie gevraagd onderzoek te doen naar wat er in de afgelopen jaren rondom de persoon van verdachte Bart van U. is gebeurd.

Als bij Bart van U. volgens protocol DNA-materiaal wordt afgenomen, blijkt dat te matchen met mogelijke dadersporen die zijn gevonden in de woning van Els Borst. Deze oud-minister werd in februari 2014 in haar woning in Bilthoven vermoord. Tijdens het verdere onderzoek komen er aanwijzingen dat er mogelijk fouten zijn gemaakt na een eerdere veroordeling van Bart van U. voor wapenbezit.

De commissie Hoekstra heeft in juni 2015 het onderzoeksrapport gepresenteerd. Het rapport is aangeboden aan de voorzitter van het College van procureurs-generaal Herman Bolhaar die aansluitend een reactie heeft gegeven. De bevindingen van de commissie Hoekstra hebben geleid tot het Verbeterprogramma Maatschappelijke Veiligheid