Strafzaak tegen Holleeder: ‘Verklaringen getuigen betrouwbaar’

Na ruim vier jaar zijn de officieren van justitie vandaag begonnen aan het requisitoir in de strafzaak tegen Holleeder. Hij wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, van het medeplegen van zes levensdelicten en van twee pogingen. Het OM is vandaag ingegaan op de proceshouding van de verdachte en de verklaringen van de getuigen.

Het beeld dat het OM van de verdachte heeft, is er één van een persoon die liegt. Volgens de officieren van justitie heeft de verdachte afgelopen jaar meerde keren zijn uitspraken over bepaalde onderwerpen moeten bijstellen, omdat bij doorvragen of het voorhouden van stukken bleek dat de zaak toch anders lag dan dat hij eerder had voorgesteld.

De verklaringen van de zussen en ex-vriendin van Holleeder vinden de officieren van justitie betrouwbaar en consistent. Ze kunnen als bewijs worden gebruikt in de strafzaak. Volgens het OM is de beslissing van de vrouwen om tegen de verdachte te getuigen niet lichtvaardig genomen. Het afleggen van de verklaringen is een zenuwslopend traject van meer dan twee jaar geweest ‘vol emoties, spanning, angst en één van lange adem’.

Zus A. was dé vertrouwenspersoon van de verdachte. Zij is net zoals haar zus gaan verklaren omdat verdachte gestopt moest worden en dat er een einde moest komen aan de dreiging die er van hem uitging. Na zijn vrijlating in januari 2012 was hij volgens hen bezig zijn machtspositie weer op te bouwen om vervolgens weer  mensen te gaan afpersen en liquidaties te laten plaatsvinden. Zij heeft  al haar informatie rechtstreeks van hem. Haar verklaringen worden op veel punten ondersteund door de gesprekken die zij heeft ingebracht.

Over haar leven met de verdachte heeft zus S. verklaard. Zij zegt ook te zijn gaan verklaren vanwege angst voor haar broer en de moord op haar man Cor van Hout. Ze houdt de verdachte verantwoordelijk voor de dood van haar man. Ze heeft haar wetenschap van de verdachte zelf. Hij heeft haar verteld over Houtman (“het was hij of ik.”), over Van der Bijl (dat hij bij haar hetzelfde zou doen als bij Van der Bijl), over Van Hout (“je weet wat ik doe hè, je weet wat ik met Cor gedaan heb hè?”) en over Endstra.

De verklaringen van de zussen worden naar oordeel van het OM op tal van punten ondersteund door ander bewijsmateriaal. De ex-vriendin van de verdachte heeft onder meer verklaard over haar relatie met Sam Klepper en over zijn dood. Daarnaast heeft ze verklaringen afgelegd over haar bijna dertienjarige relatie met Holleeder en alles wat daaromheen en tussendoor was gebeurd. Haar verklaringen zijn naar mening van het OM steeds consistent en zij wist gebeurtenissen vrij nauwkeurig in de tijd te plaatsen.

Volgens een getuige, die eind 2017 door een ongeluk om het leven is gekomen, voerde een groep personen moorden uit in opdracht van Holleeder waaronder die op Endstra in 2004. Het OM acht zijn verklaringen betrouwbaar en op veel punten feitelijk juist.

Het OM wil dat de rechtbank het oordeel van het gerechtshof over de betrouwbaarheid van twee kroongetuigen en een anonieme bedreigde getuige (Q5) overneemt. Zij hebben onder meer verklaard over de betrokkenheid van de verdachte bij de dood van Kees Houtman en Thomas van der Bijl in het omvangrijke proces ‘Passage’. Dit proces ging om zeven moorden/liquidaties in de Amsterdamse onderwereld tussen 1993 en 2006 en om voorbereidingen voor/pogingen tot moord in dezelfde periode. Het gerechtshof heeft in juni 2017 onder meer vier maal levenslange gevangenisstraf opgelegd.

Vrijdag 15 februari geven de officieren van justitie een historisch overzicht en behandelen zij de criminele organisatie waarvan de verdachte deel zou uit maken. In de tweede helft van het requisitoir – donderdag 28 februari en vrijdag 1 maart worden de zes zaaksdossiers besproken en wordt er een visualisatie getoond.

De strafzaak 13Vandros bestaat uit zes gevoegde strafdossiers. Ook de dossiers van twee eerdere strafzaken – Passage en Kolbak zijn in hun geheel toegevoegd. Alles bij elkaar bestaat het dossier uit ruim 1200 ordners. Het hele dossier van de strafzaak 13Vandros beslaat meer dan een half miljoen pagina’s.