Leider van No Surrender blijft langer vast zitten

De leider van motorclub No Surrender blijft langer vast zitten. Vandaag werd de 53-jarige verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris in Groningen. Deze heeft besloten het voorarrest met twee weken te verlengen. Ook de andere verdachte een 59-jarige man uit Sneek blijft langer vastzitten.

Verdenkingen

De twee mannen worden verdacht van het gezamenlijk afpersen van een ondernemer en van twee pogingen tot afpersen van twee ondernemers in 2014 en in 2015. Het gaat om bedragen van €91.000, €250.000 en €500.000. Bij het afpersen van de ondernemers zou de leider van No Surrender hebben opgetreden als een soort incassobureau. De incasso’s zouden gepaard zijn gegaan met bedreigingen en zouden soms uitgevoerd zijn in clubkleding. Ook worden zij verdacht van het vervalsen van een loonstrookje in 2016.

Daarnaast wordt de leider van motorclub No Surrender verdacht van acht andere strafbare feiten. Hier gaat het om (zware) mishandelingen met voorbedachte raad, afpersingen en diefstal met geweld gepleegd in de periode van 2014 tot en met 2017. Deze feiten hebben zowel binnen de motorclub als daarbuiten plaatsgevonden.

Criminele organisatie

Het onderzoek loopt volop en richt zich nu op twaalf strafbare feiten, voornamelijk geweldsdelicten waarbij de leider van No Surrender betrokken lijkt te zijn. Ook heeft de officier van justitie aangekondigd bij de rechter-commissaris dat er een onderzoeksdossier wordt opgebouwd om de 53-jarige verdachte te vervolgen voor het leiding geven aan een criminele organisatie.

Civiel Verbod

Het Openbaar Ministerie kijkt ook naar de mogelijkheden om motorclub No Surrender te verbieden. Het doel is dat een definitief einde komt aan de aanwezigheid van No Surrender in Nederland. Het strafrechtelijk onderzoek en de civiele procedure maken deel uit van een integrale aanpak om de ondermijnende activiteiten van Outlaw Motor Gangs (OMG’s) bloot te leggen en tegen te gaan.

Opsporing Verzocht en tips

Tot nu toe zijn er 6 tips binnengekomen na de uitzending van Opsporing Verzocht van 12 december. Deze tips worden onderzocht. In de uitzending werd een oproep gedaan aan slachtoffers en getuigen van geweld en afpersing door No Surrender zich te melden. Verschillende slachtoffers hebben zich inmiddels gemeld bij de politie en een aantal daarvan heeft aangifte gedaan. Het Openbaar Ministerie en de politie gaan zorgvuldig met deze informatie om en hebben oog voor de veiligheid van de betrokken personen. De informatie is zeer welkom om meer inzicht in de gesloten wereld van No Surrender te krijgen.