Op zitting afpersings- en mishandelingszaak van voormalig No Surrender leden

Dinsdag 5 maart 2019 start de inhoudelijke behandeling van een afpersings- en mishandelingszaak van twee ex-leden van motorclub No Surrender.

De officieren van justitie vervolgen 7 verdachten (6 mannen en een vrouw) voor onder andere afpersing, zware mishandeling en wederechtelijke vrijheidsberoving. De feiten werden gepleegd in Eelde, Glimmen en Groningen. De zitting vindt plaats bij de rechtbank in Groningen. Het gaat om de volgende zittingsdagen: 5 maart, 7 en 8 maart, 11 en 12 maart.

Voorgeschiedenis

In de nacht van 7 op 8 november in 2016 belt een slachtoffer aan bij een woning in Glimmen. De man geeft aan te zijn ontvoerd en in de buurt te zijn achtergelaten. De man droeg nauwelijks kleding en was mishandeld. Het slachtoffer bleek een ex-lid van motorclub No Surrender te zijn. In de periode daarop volgend heeft de politie meerdere verdachten aan kunnen houden. Ook bleek in het lopende onderzoek dat er nog een tweede slachtoffer was. Deze man werd ook afgeperst en mishandeld door No Surrender leden. De 7 verdachten in dit onderzoek worden voor verschillende feiten vervolgd en werkten in een wisselende samenstelling met elkaar.

Samenvattend draait deze zaak om een tweetal grove en gewelddadige bad standings tegen de hierboven genoemde slachtoffers. Een bad standing betekent veelal dat een lid oneervol uit de club wordt gezet, hetgeen in de praktijk ook vaak gepaard gaat met geweld, afpersing en gedwongen betaling.

Criminele motorclubs

De aanpak van criminele motorclubs is een prioriteit voor de overheid. Binnen deze clubs vindt zware georganiseerde criminaliteit plaats die een ondermijnende invloed heeft op onze maatschappij. No Surrender behoort tot de motorclubs die de aandacht hebben van politie en het Openbaar Ministerie.

De voorlopige planning is dat op 11 en 12 maart de strafeisen komen.