Alcohol, drugs en medicijnen
Feit: bij een promillage van 0,5 ‰ neemt de kans op een ongeval met 40% toe.
Het is verboden een voertuig (óók een fiets of brommer) te besturen onder invloed van alcohol, drugs en bepaalde medicijnen.
Misdrijf
Rijden onder invloed is een misdrijf. De straffen variëren van een rijverbod en hoge geldboetes, tot gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid.
Alcohol
Het is verboden een voertuig te besturen met meer dan 0,5 ‰ alcohol in het bloed. Dit is zo'n 2 glazen alcoholische drank. Het beste is om geheel nuchter achter het stuur te zitten.
Wordt u staande gehouden voor een alcoholcontrole? Dan bent u verplicht mee te werken. Weigert u de blaastest? Dan kunt u door de politie meegenomen worden voor een ademanalyse op het bureau.
Weigeren ademanalyse
Weigert u ook mee te werken aan de ademanalyse? Of zorgt u dat er geen uitslag komt? Dit is een verkeersmisdrijf. Behalve als er een medische reden is waardoor u niet mee kunt werken.
Op het weigeren staan hoge straffen. Ook kan het rijbewijs meteen worden afgenomen.
De straffen voor rijden onder invloed variëren van een geldboete tot enkele jaren gevangenis. Ook kan een rijverbod opgelegd worden. De rechter kan het rijbewijs laten inhouden voor max. 5 jaar (10 jaar bij herhaling).
Voor beginnend bestuurders gelden strengere regels. Zij mogen bij 0,2 ‰ niet meer achter het stuur kruipen.
Drugs
Drugs in het verkeer zijn absoluut verboden. Dit geldt voor alle hard- en softdrugs zoals cocaïne, XTC en cannabis. Natuurlijk mag je als bestuurder drugs en alcohol ook niet samen gebruikt hebben. De grens voor alcohol ligt dan bij 0,2 ‰. Dit geldt voor zowel beginnend als ervaren bestuurders. Juist het gelijktijdig gebruik van (verschillende) drugs en/of alcohol in het verkeer verhoogt de kans op betrokkenheid bij een ongeval.
De politie kan drugsgebruik met een speekseltester aantonen. Maar agenten kunnen drugsgebruik ook herkennen aan uiterlijke kenmerken. Een arts of een verpleegkundige neemt daarna bloed af bij de verdachte bestuurder. Uit een analyse van het bloed, door het NFI, moet vervolgens blijken of drugs en/of alcohol aanwezig zijn en in welke hoeveelheid. Is dit boven de toegestane waarde? Dan volgt een proces-verbaal en kan het OM de verdachte vervolgen.
De straffen zijn niet mals. Een gevangenisstraf van maximaal drie maanden of een geldboete van maximaal € 8.200. Ook kan uw rijbevoegdheid voor maximaal vijf jaar worden ontzegd.
Wordt u als automobilist binnen vijf jaar opnieuw onder invloed van drugs en/of alcohol betrapt? Dan kan uw rijbevoegdheid voor maximaal tien jaar worden ontzegd. Oók wordt het rijbewijs van rechtswege ongeldig verklaard. Pas nadat de termijn van de ontzegging van de rijbevoegdheid is afgelopen, kan opnieuw rijexamen worden aangevraagd.
Medicijnen
Sommige geneesmiddelen kunnen het reactievermogen verminderen. Het gaat bijvoorbeeld om slaap- en kalmeringsmiddelen, spierverslappers en medicijnen tegen overgevoeligheid. Deze geneesmiddelen zijn te herkennen aan een gele waarschuwingssticker op de verpakking.
Het kan soms wel 48 uur duren voordat deze medicijnen zijn uitgewerkt. Ook medicijnen zonder gele sticker kunnen het reactievermogen aantasten als ze in hogere doseringen gebruikt worden of in combinatie met alcohol. Dat geldt vooral voor pijnstillers. Lees daarom altijd de bijsluiter en overleg zo nodig met de arts.
Wat is restalcohol?
Restalcohol is de alcohol die nog gemeten wordt nadat iemand een aanzienlijke tijd niet gedronken heeft, bijvoorbeeld de volgende ochtend. Bij een controle kan iemand dus nog steeds worden bekeurd wegens rijden onder invloed.
Bij gezonde personen geldt dat de alcohol per horecaglas na ongeveer 1 à 1,5 uur uit het lichaam is. Dus voor 6 glazen bier is dit pas na 6 tot 9 uur. Met 15 glazen is dit 15 tot 22,5 uur. Iemand kan dus tot ver in de volgende dag onder invloed zijn.
Sancties
Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet krijgt de bestuurder een strafbeschikking thuisgestuurd; zwaardere overtredingen (boven de 0,8‰) worden voorgelegd aan de officier van justitie van het Openbaar Ministerie.
De straffen en maatregelen voor rijden onder invloed variëren van:
- een rijverbod door de politie;
- een boete tot enkele jaren gevangenisstraf;
- een ontzegging van de rijbevoegdheid door de rechter;
- en een (L)EMA -(Lichte) Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer.
Deze (L)EMA cursussen worden opgelegd door het CBR. Ze komen naast de straf van de officier van justitie of de rechter.
Het zijn cursussen die de deelnemer zelf moet betalen èn een aantal dagen duren. Wie een educatieve maatregel niet of onvoldoende volgt, raakt het rijbewijs kwijt. Ook kan het CBR een onderzoek doen naar de rijgeschiktheid.
Effecten van alcohol
Onder invloed van alcohol:
- neemt de reactiesnelheid af:
- wordt het moeilijker afstanden in te schatten;
- wordt het gezichtsveld beperkter;
- is er overschatting van het eigen kunnen;
- en een gebrek aan zelfkritiek.
Je wordt dus overmoedig terwijl je juist steeds slechter presteert. In het verkeer is dat een misdaad: beschonken bestuurders zijn jaarlijks verantwoordelijk voor honderden verkeersgewonden en -doden.
'Alcomobilisten' brengen ook zichzelf ernstig in gevaar. Ieder weekend komen met name jonge mannen (én hun inzittenden) om bij eenzijdige verkeersongevallen.