Vanuit het niets stak de Hagenaar in op verschillende slachtoffers

Een geheimzinnige man die vanuit het niets instak op mensen, zorgde in februari 2019 voor veel beroering, onder meer bij hockeyclub Klein Zwitserland. Vandaag stond een 42-jarige Hagenaar voor de rechter op verdenking van poging doodslag, mishandeling en twee bedreigingen. Het OM eiste vijf jaar cel en TBS met dwang tegen hem.

6 Februari 2019. Het regent die avond maar desondanks besluit een van de latere slachtoffers rond 19.00 uur om een stukje te gaan rennen. Terwijl hij daarmee bezig is, wordt hij besprongen door een man met een mes. Hij valt, de man gaat op hem zitten en steekt in de richting van zijn hoofd. Het slachtoffer draait zich op zijn buik, de man stopt, geeft hem een schop en roept hem toe: “Next time I won’t be so fucking friendly”. In het ziekenhuis blijkt dat het slachtoffer snijwonden heeft op zijn achterhoofd, neus, pols en duim. Aan de traumatische ervaring houdt hij ook PTSS over.

Even verderop aan de Van Alkemadelaan voelt een man dat hij wordt gevolgd. Hij draait zich om en ziet iemand met opgeheven rechterarm op hem afkomen. Hij houdt zijn paraplu ervoor en steekt snel over naar de overkant van de straat.

Hockeyclub

Niet veel later rijdt een 17-jarige jongen met zijn 13-jarige zusje op de fiets weg bij hockeyclub Klein Zwitserland. Eveneens op de Van Alkemadelaan stoppen ze om van fiets te wisselen. Plotseling doemt een man op. Eerst zet die zijn mes in de voorband van de fiets. Vervolgens steekt hij de jongen in diens arm. De wond moet met zes hechtingen worden dichtgemaakt.

Op de Dirk Hoogenraadstraat botst een man tegen de verdachte op die hij herkent als een buurtgenoot. De verdachte kijkt verwilderd uit zijn ogen en heeft een mes in zijn handen. De man ziet de punt van het mes in zijn richting wijzen terwijl de verdachte naar hem toe stapt. De man slaat de verdachte met zijn paraplu op het hoofd en vlucht een nabij gelegen sigarenwinkel binnen.

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen roep de hockeyclub haar leden op om alleen in groepjes van en naar de club te fietsen.

Huiszoeking

De volgende dag neemt de politie in de Dirk Hoogenraadstraat de verklaring van het slachtoffer op. Terwijl ze daarmee bezig zijn, zien ze de verdachte voorbij komen en een huis binnengaan. De incidenten hebben zich allen voorgedaan op de route naar deze woning.

Dezelfde dag wordt de verdachte daar aangehouden en zijn huis doorzocht. Daarbij vindt de politie handschoenen met daarop bloed van de hardloper en DNA van de verdachte. Hetzelfde geldt voor een mes dat de agenten in de woning aantreffen.

Stoornis

De verdachte verklaart heel weinig en uitsluitend in het Engels omdat hij de Nederlandse staat niet zegt te erkennen. Hij zegt uit ‘de wereld van de militaire inlichtingen te komen’. In het Pieter Baan Centrum waar hij is geobserveerd hebben de deskundigen een schizofrene en autistische stoornis vastgesteld. Zij concluderen dat hij hier ook tijdens de incidenten aan leed.

Het OM maakt zich grote zorgen over mogelijke herhaling: “Wat we zien is een man met ernstige en chronische psychiatrische problematiek die zich met een mes op straat begeeft en volstrekt willekeurig en op onvoorspelbare momenten in staat blijkt tot bedreigend en zeer gewelddadig gedrag”.

Eis

De officier van justitie acht alle feiten met uitzondering van de bedreiging op de Van Alkemadelaan bewezen: poging doorslag op de hardloper, mishandeling van de fietser en de bedreiging op de Dirk Hoogenraadstraat. Hij heeft tegen de verdachte vijf jaar cel en TBS met dwang geëist. De uitspraak is over twee weken.