Agenten niet vervolgd voor schieten Goese verdachte

Het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant ziet het schieten door twee politieagenten op de benen van een verwarde verdachte in Zeeland als noodweer.

Vrijdagnacht 10 juni 2016 kwamen agenten af op een melding van een van een psychotische man met een mes op een dak van een huis in de Willemstraat in Goes. Meerdere agenten proberen de man met aanwijzingen, een getrokken dienstwapen en het spuiten van pepperspray tot bedaren te brengen. De man reageert niet, blijft de agenten bedreigen en het mes richten. Na het lossen van twee waarschuwingsschoten en nogmaals het spuiten van pepperspray in het gezicht van de man en een gesprek met een onderhandelaar bleek geen van de ingezette middelen effect te hebben. Toen de man met een mes op twee van de agenten afstapte -, dit vond plaats op het dak in het donker - voelden beiden zich genoodzaakt een schot te lossen. Een van de twee schoten raakte de knie van de verdachte. De man kon daarna worden aangehouden, waarna ambulancepersoneel binnen enkele minuten de zorg overnam.

Het OM ziet het schieten van de agenten als noodweer, gezien het dreigende gevaar. Het OM heeft geconcludeerd dat het afvuren van kogels noodzakelijk en proportioneel was. De betrokkenen zijn hiervan inmiddels op de hoogte gesteld.