Dongenaar krijgt werkstraf voor bedreigen Tweede Kamerlid op Instagram

Voor het online bedreigen van politicus Sjoerd Sjoerdsma heeft een 36-jarige man uit Dongen vrijdag een werkstraf van honderdtwintig uur gekregen, waarvan zestig uur voorwaardelijk.

“Laten we hopen dat ze net als bij Saddam Hoessein in plaats van een touw, dit keer een riem gaan gebruiken.” Dit bericht ontving Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 op zijn Instagram-account afgelopen november. Het was een reactie op een andere post, namelijk ‘Tribunalen incoming’. Beide berichten werden geplaatst onder een verjaardagsfoto van Sjoerdsma.

‘Ernstig feit’

Na aangifte van de berichten op Instagram startte de politie een onderzoek. Het leidde naar een 36-jarige man uit Dongen die in zijn verhoor aangaf dat hij het zich niet goed meer kon herinneren, maar het zeker niet zo bedoeld heeft. Ook heeft de hij tijdens zijn zitting spijt betuigd van zijn actie.

Voor het OM was de zaak daarmee echter niet afgedaan. De officier van justitie: “In een democratische rechtsstaat is het van bijzonder belang dat Sjoerdsma en zijn collega’s hun werk, dat per definitie in de openbaarheid plaatsvindt, kunnen doen, zonder dat ze hoeven te vrezen voor hun veiligheid.”

Strafeis

De verdachte is volgens de officier van justitie een grens overgegaan: “Bedreiging van volksvertegenwoordigers vormt een aantasting van onze democratie. De anonimiteit van Instagram houdt niet in dat er geen grenzen bestaan aan de toelaatbaarheid van uitingen zoals die van de verdachte.”

De officier van justitie vond een werkstraf voor de duur van honderdtwintig uur passend in deze zaak. Wanneer de man de straf niet uitvoert dan zou de man volgens het OM zestig dagen de cel in moeten.

Werkstraf

De politierechter was het eens met de officier van justitie dat het gaat om een ernstig feit en legde de Dongenaar uiteindelijk honderdtwintig uur werkstraf op, waarvan zestig voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.