OM eist opnieuw ruim 11 miljoen euro van Aluchemie voor overtreden milieueisen

Het Openbaar Ministerie (OM) eist vandaag in hoger beroep opnieuw dat Aluminium en Chemie Rotterdam B.V. (Aluchemie) in totaal 11.365.309 euro betaalt aan de staat. Het bedrijf stootte jarenlang meer zwaveldioxide uit dan was toegestaan. Hiermee handelde het bedrijf in strijd met de omgevingsvergunning en voldeed het niet aan de geldende milieueisen.

Het OM berekende dat het bedrijf hiermee het bedrag van ruim 11 miljoen euro verdiende. Dit leverde het bedrijf volgens het OM een onterecht voordeel op, waardoor er sprake is van concurrentievervalsing.

Bewust overschreden

In eerste aanleg gaf de rechtbank aan dat het bedrijf bekend was met de toegestane norm en die bewust heeft overschreden: ‘Uit het dossier kan worden afgeleid dat Aluchemie wel een mogelijkheid heeft gevonden om de uitstoot binnen de vergunde norm te houden, maar dat zij om bedrijfseconomische redenen ervoor heeft gekozen om de te hoge uitstoot voort te​ laten duren.’

Het bedrijf heeft dus economische belangen laten prevaleren boven de verantwoordelijkheid om mens en omgeving te beschermen tegen uitstoot boven de norm. Ze heeft daarmee in strijd met de vergunningen gehandeld. Het gaat om de periode van 1 juli 2011 tot 1 november 2015.

Ontneming

Aluchemie werd veroordeeld in de strafzaak, waarna het OM een vordering indiende tot ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel van ruim 11 miljoen euro. Het doel van iedere ontnemingsmaatregel is dat de pleger van een strafbaar feit wordt terug gebracht in de positie die hij zou hebben gehad als hij het strafbare feit niet had gepleegd. Anders wordt het systeem van vergunningverlening ondermijnd.

De rechtbank wees de vordering tot ontneming af. Volgens de rechtbank kon het voordeel niet met voldoende zekerheid worden geschat. Het OM ging hiertegen in hoger beroep.

Concurrentie voordeel

Het OM meent dat voor de bepaling van het voordeel gekeken moet worden naar het bedrag dat het bedrijf had moeten investeren in adequate rookgasreinigingsinstallaties om de uitstoot van zwaveldioxide voldoende te beperken. Deze investering heeft Aluchemie niet gedaan en hiermee heeft het bedrijf 11.365.309 euro aan kosten bespaard.

Dat bedrag is volgens het OM onterecht in het vermogen van de verdachte gebleven. Daarmee hebben zij een voordeel behaald op hun concurrenten, die deze kosten wel hebben moeten maken.  

Het gerechtshof in Den Haag doet uitspraak op 8 juli 2021.

Vergroot afbeelding alt=""
Beeld: Dirk Verwoerd
Paleis van Justitie in Den Haag