OM eist in hoger beroep zes jaar celstraf voor pogingen doodslag op A7

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vandaag in hoger beroep een celstraf van zes jaar tegen een man die ervan wordt verdacht dat hij in 2019 op de A7 vanuit een rijdende auto schoot op een andere auto. In deze auto zaten twee mannen die kort daarvoor een confrontatie hadden gehad met een familielid van de verdachte.

Herkend door slachtoffers

De man werd tijdens het schietincident herkend door de beide mannen in de auto en zij deden kort daarna aangifte. De verdachte heeft verklaard dat hij wel achter de mannen is aangereden en vanuit de auto een armgebaar heeft gemaakt. Maar hij ontkende te hebben geschoten.

Forensisch bewijs

Er was daarnaast echter ook forensisch bewijs.  De auto van de slachtoffers had schade als gevolg van de beschieting en in de bijrijderskant van de auto van de verdachte en op de bij hem aangetroffen jas werden schotresten aangetroffen.

Eerste aanleg

De man werd in eerste aanleg veroordeeld voor twee pogingen moord en kreeg een gevangenisstraf van zeven jaar. Deze straf was hoger dan de vijf jaar celstraf die was geëist. De verdachte ging in hoger beroep.

Hoger beroep

Tijdens de behandeling van de zaak gaf de advocaat-generaal, de aanklager in hoger beroep van het OM, vandaag aan niet uit te gaan van voorbedachten rade. Zij zegt: ‘De rechtbank heeft voorbedachten rade bewezen verklaard omdat de verdachte gedurende een langere tijd (16 minuten) met een vuurwapen in zijn auto op de snelweg heeft gereden voor hij de auto heeft beschoten. Hij zou voldoende tijd hebben gehad zich te beraden op zijn besluit. Vast staat dat de verdachte een wapen bij zich had. Dat hij toen meteen al het besluit genomen heeft het wapen te gebruiken, staat echter niet vast.’ Het Openbaar Ministerie acht poging moord dan ook niet bewezen, maar houdt het om deze reden op poging doodslag en eist hiervoor een gevangenisstraf van 6 jaar.

Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 17 november 2021 uitspraak in deze zaak.

Vergroot afbeelding
Beeld: Ressortsparket
Zicht vanaf de plek waar de de verdachte zit op de advocaat-generaal in het Gerechtshof in Leeuwarden.