Politieagent niet vervolgd voor lossen schot bij aanhouding Wierden

Een politieagent van de eenheid Oost-Nederland wordt niet strafrechtelijk vervolgd, nadat hij met een dienstwapen heeft geschoten bij een aanhouding van een 46-jarige man in Wierden op 4 november vorig jaar. De man raakte door het schot gewond aan zijn voet.

Het slachtoffer loopt die dag met een mes in zijn hand op straat. Hij luistert niet naar agenten ter plaatse, die meerdere malen tegen de man roepen dat hij zijn mes moet laten vallen. In plaats daarvan loopt hij met het mes op één van de agenten af. De betreffende agent trekt zijn vuurwapen en lost een waarschuwingsschot in de lucht.

Op dat moment richt de aandacht van de man zich volledig op deze agent. Als hij met het mes in de richting van de agent steekt, besluit deze om gericht op de benen van de man te schieten. Kort daarna gooit de man het mes weg en kan hij worden aangehouden.

De agent doet een beroep op noodweer. Er was sprake van dreigend gevaar en op dat moment zag  hij geen andere mogelijkheid dan te schieten. De agent was al naar achteren gelopen en kon op het moment van schieten geen kant meer op. De man met het mes was op het moment van de aanval onberekenbaar: er kon geen contact met hem worden gemaakt.

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland is van mening dat er inderdaad sprake is geweest van een noodweersituatie. Volgens het OM is duidelijk dat de agent op het moment van schieten geen andere mogelijkheid zag om het dreigende gevaar af te wenden. De feiten en omstandigheden maken volgens het OM ook dat er is voldaan aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit. Met andere woorden: het gebruik van een vuurwapen stond in verhouding tot de dreiging en er waren op dat moment geen lichtere middelen (meer) om het gevaar af te wenden.

Alles afwegende is het OM van mening dat verder onderzoek en strafrechtelijke vervolging van de agent niet aan de orde is. De betrokkenen zijn van deze beslissing op de hoogte gesteld.

De 46-jarige man  moet zich op een later moment verantwoorden voor de rechter op verdenking van bedreiging en poging doodslag dan wel poging zware mishandeling. Hij zit op dit moment vast in afwachting van zijn strafzaak.