Werk & Stage
Het Openbaar Ministerie (OM) bepaalt wie voor de rechter moet verschijnen en voor welk strafbaar feit. Het is de enige instantie die kan besluiten een persoon te vervolgen. Het werkterrein van het OM is het strafrecht. Het OM bemoeit zich dus niet met ontslagkwesties of met buren die ruziën om een overhangende boomtak. Zij moeten naar de burgerrechter om hun geschil te beslechten. Het OM komt pas in beeld als iemand een strafbaar feit begaat.
Bij het OM werken ongeveer 5000 mensen. Officieren van justitie, assistent-officieren en advocaten-generaal geven leiding aan het strafrechtelijk onderzoek en werken daarbij nauw samen met de politie en andere ketenpartners. Naast officieren en advocaten-generaal werken er bij het OM ook mensen met een administratieve functie, beleidsmedewerkers, juridische specialisten, HRM-adviseurs, communicatieadviseurs, informatiespecialisten en bijvoorbeeld IT'ers.
Werken bij het OM
Stagelopen bij het OM
Ben je op zoek naar een stageplaats binnen het OM neem dan contact op met het organisatie-onderdeel waar je voorkeur naar uit gaat. Je komt dan snel te weten of er plaats is en welke stagemogelijkheden er zijn. De meest voorkomende stages zijn de juridische OM-stage, de administratieve OM-stage en de OM-onderzoeksstage.
Het werk van de officier in beeld

In drie filmpjes nemen officieren van justitie je mee in opmerkelijke strafzaken. Beleef de dynamiek, dilemma’s, achtergronden, het teamwerk... en vooral de gedrevenheid. De filmpjes zijn onderdeel van de arbeidsmarktcampagne 'Wordt Vervolgd': een mix van een literaire thriller en een crime serie.

In de vierdelige documentairereeks De Aanklagers volgen documentairemakers Coen Verbraak en Daniëlle van Lieshout officieren van justitie van verschillende parketten op de voet tijdens hun werk. Dat levert een unieke en meeslepende inkijk op in de wereld van het Openbaar Ministerie en de openbaar aanklager.

Maandag 19 mei 2014 zond omroep HUMAN de indringende documentaire 'Officier van Justitie - Dossier van een moordzaak' uit.