16 jaar cel voor poging moord, bedreiging met vuurwapen en openlijk geweld

Een 26-jarige Amsterdammer is veroordeeld voor een liquidatiepoging en bedreiging met een automatisch vuurwapen waarmee is geschoten begin 2018 en openlijk geweld in het centrum van Amsterdam een jaar eerder. Het OM, dat 18 jaar eiste, kan zich vinden in het vonnis.

De rechtbank komt tot een lagere straf dan door het OM geëist, omdat de rechtbank in één zaak uitgaat van een bedreiging tegen het leven gericht en niet tot een poging doodslag zoals het OM had betoogd. Het gaat om een schietincident op 9 februari 2018. De 26-jarige Amsterdammer heeft toen een schot gelost op de ex-vriend van zijn vriendin met een Skorpion, een machinepistool.

Drie weken daarvoor, op 18 januari,  heeft hij met hetzelfde wapen veertien keer geschoten op een man die werd geraakt in buik, been en arm. Dat gebeurde op het Maarsenhof in Amsterdam. De man raakte daarbij zwaargewond. Het is volgens het OM en de rechtbank ‘een wonder dat het slachtoffer de aanslag heeft overleefd’.  Gealarmeerde agenten die het slachtoffer aantroffen, zagen een ‘pulserende’ stroom bloed uit de lies en linkerarm van het slachtoffer stomen. Volgens de laatste stand van zaken zouden er nog steeds twee kogels in zijn lever zitten.

Met het OM is de rechtbank het eens dat de 26-jarige Amsterdammer schuldig is aan openlijk geweld in december 2017 op het Leidseplein. Hij heeft toen samen met vrienden een man mishandeld waarbij hij het slachtoffer heeft geduwd en tegen het hoofd gestompt.

De rechtbank hoopt met de hoge opgelegde straf dat er een preventie werking van uitgaat, zodat ‘kan worden voorkomen dat steeds opnieuw mensenlevens worden verwoest en de inwoners van Amsterdam met vuurwapengeweld in hun woonomgeving worden geconfronteerd’.

De 26-jarige Amsterdammer is eerder dit jaar voor de tweede keer aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van een 17-jarige jongen die als stagiair werkte in een buurthuis in Wittenburg. Deze stagiair werd in januari 2018 doodgeschoten.